Неминовно поскупљење струје

Ако до 2013. године не дође до поскупљења струје за 60 одсто, ЕПС неће моћи да реализује предвиђена улагања, што ће довести до смањења поузданости електро-енергетског система. Србија би веома брзо могла да постане велики увозник струје, упозорава ЕПС.

Представници Електропривреде Србије оценили су да ће Србија врло брзо постати велики увозник струје, ако се не буде поштовала предвиђена динамика повећања цена.

Они су на скупу, на Иришком венцу, истакли да ће, без раста, цене струје бити угрожене инвестиције и да у случају увоза постоји реална опасност да постојећа инфраструктура то неће моћи да издржи.

Инвестиције су могуће само уз планирану динамику повећања цена струје, а ако до поскупљења не дође, то ће довести до одлагања или, чак, до потпуног неспровођења планираних инвестиција ЕПС-а, које би до 2015. године требало да износе девет милијарди евра, рекао је помоћник директора за стратегију и инвестиције ЕПС-а Слободан Митровић.

Он је указао да ЕПС има план како да спроведе те инвестиције, али да му је за то потребна подршка надлежних институција и Владе Србије.

Електропривреда Србија је већ реализовала инвестиције у вредности од око 1,3 милијарди евра и та средства се могу поредити са средствима потребним за изградњу Коридора 10 или са средствима потребним за изградњу десетак мостова преко Саве и Дунава, рекао је Митровић.

"Успели смо да претворимо блокове старости до 180.000 сати, да им дамо карактеристике као да су нови. Радимо на затварању термоенергетских капацитета и њиховог подмлађивања. Кренули смо нови циклус у хидросектору", рекао је Митровић.  

Инвестиције су потребне, јер се до 2025. године очекује пораст потрошње електричне енергије за више од 20 одсто, кажу у ЕПС-У.

"Уколико инвестиције не буду остварене, Србија ће убрзо постати велики увозник струје по високим ценама, а ЕПС би могао да изгуби део домаћег тржишта", рекао је директор сектора за стратегију и инвестиције ЕПС-а Александар Јаковљевић.  

Ниска цена струје

Он је подсетио да је цена струје у Србији 4,5 евроцентра по киловат-часу и да је 60 одсто мања у односу на просек цена струје у региону.

"ЕПС стално тражи повећање цена електричне енергије, а када ће се и да ли ће се то десити не зависи од ЕПС-а, већ од његовог власника, државе", рекао је директор за односе са јавношћу Момчило Цебаловић.

Да ли ће цена струје до 2013. поскупети три пута по 20 одсто или одједном 60 одсто, о томе треба да одлуче надлежни органи, каже Цебаловић.

Он је указао и на то да Србија са оваквом ценом струје угрожава отварање тржишта електричне енергије, с обзиром на то да је наша земља преузела одређене обавезе из оквира енергетске заједнице југоситочне Европе које мора да испуни.

Представници ЕПС-а указали су да последице ниске цене могу да буду и смањење производње угља, снижење степена поузданости електрана, већи број испада и кварова, затварање електрана као последица неспровођење мера заштите животне средине и губитак тржишта.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво