Веће субвенције за млеко

Ребалансом буџета држава ће скоро три пута повећати субвенцију за премију за млeко, тврди министар Драгин. Крај несташице млека у Србији може се очекивати тек на пролеће, поручују из "Имлека".

Министар пољопривреде Саша Драгин изјавио je, гостујући у Дневнику РТС-а, да ће ребалансом буџета држава повећати субвенцију за премију за млеко са један и по на четири динара по литру.

"Буџет Министарства пољопривреде је преполовљен у односу на 2008. годину. Ипак, према пољопривредним произвођачима успели смо да испоштујемо све што смо обећали. Држава субвенционише и произвођаче млека, а кад буде усвојен ребаланс буџета подићи ћемо премију на четири динара", рекао је Драгин гостујући у Дневнику РТС-а.

Ипак, несташице млека ће потрајати до следеће године, а не до децембра, како је летос најављивано из "Имлека".

"Нажалост, ребаланс буџета се десио касно. Тек од сада можемо очекивати да фармери почну да озбиљније производе", рекао је генерални директор "Имлека" Слободан Петровић, који очекује да ће се тржиште млека стабилизовати тек крајем марта.

Трговцима и даље дневно недостаје између 20 и 40 одсто потребних количина. Краткотрајног млека има за нијансу више него раније.

"И даље имамо проблем са снабдевањем. Дешава се врло често да већ после 12 сати нема довољних количина одређених врста млека, млечних производа", каже председник УО Меркатор-С Станка Чуровић.

У "Имлеку" додају да ни садашње субвенције нису довољне и да оне не би требало да буду испод пет и по динара. Наводе да су у Хрватској субвенције 14 евроценти по литру, а у Босни 11.

Краткотрајно решење могао би да буде увоз стеоних јуница из Европе, које брзо дају доста млека, сматрају у тој компанији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво