Србији 2,4 милијарде евра од ЕБРД-а

Европска банка за обнову и развој одобрила је, oд 2001. године, око 2,4 милијарде евра, различитим секторима српске привреде, изјавила шефица Канцеларије ЕБРД у Београду, Хилдегард Гачек.

Од почетка рада у Србији 2001. године, Европска банка за обнову и развој одобрила је око 2,4 милијарде евра различитим секторима српске привреде, кроз више од 120 пројеката, изјавила је шеф Канцеларије ЕБРД у Београду, Хилдегард Гачек.

Гачек је, приликом представљања Извештаја ЕБРД о транзицији, навела да је, у овој години, та међународна финансијска институција Србији одобрила скоро 500 милиона евра, кроз 15 пројеката, док је током прошле године одобрено 425 милиона евра, кроз 14 пројеката.

Према речима Гачек, приоритет ЕБРД је подршка изградњи инфраструктуре у Србији, посебно Коридора 10.

Та институција активна је и у финансијском сектору, пошто је пружила подршку значајном броју банака, затим енергетском сектору и пољопривреди.

Шеф канцеларије ЕБРД најавила је да би, после измена одређених закона, ЕБРД у наредној години требало да почне да издаје динарске обвезнице у Србији, а средства, прикупљена на тај начин, била би у виду зајмова, понуђена српским предузећима.

Гачек је напоменула да би то био један од инструмената који ће ојачати динарско тржиште капитала и додала да би Србија, после Русије, Пољске и Румуније, требало да буде четврта земља у којој ће ЕБРД издавати обвезнице.

Представљању Извештаја о транзицији присуствовао је и гувернер Народне банке Србије, Дејан Шошкић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се