Влада ће спречити поскупљење хране

На састанку премијера са ресорним министрима и гувернером договорено да се донесе пакет мера који ће стабилизовати цене хране у наредној години. Држава би требало убудуће да купује поједине производе у периодима ниских цена, а да их по тој цени продаје када на тржишту поскупе.

Влада Србије утврдиће мере и механизме којима ће се стабилизовати стање на тржишту пољопривредних и прехрамбених производа, како би се спречио неправдан раст цена хране који има највећи утицај на инфлацију.

На састанку премијера Мирка Цветковића са гувернером Народне банке Србије Дејаном Шошкићем и министрима за трговину и пољопривреду, Слободаном Милосављевићем и Сашом Драгином, предложено је преиспитавање постојећег система робних резерви и ефикаснија примена антимонополских прописа у производњи, промету и продаји хране.

У плану Владе је спречавање поскупљења хране субвенцијама аграру, наводи се у саопштењу из Владе. 

Држава би требало убудуће, како је договорено, да куповином појединих производа у периодима ниских цена и њиховом продајом када су те цене на тржишту високе, допринесе стабилизацији цена хране. 

Раст цена у Србији у овој години је, према оцени Народне банке Србије, највише изазван порастом цена прехрамбених производа, које се у Србији чешће мењају него у окружењу.

Цена хране пуни потрошачку корпу

Економски саветник премијера Јуриј Бајец истиче да је огромно учешће цена хране у потрошачкој корпи, односно у смањеним новчаницима становништва и да се веома велики процентат троши на храну.

"Код већине тих производа, еластичност тражње је мала, произвиоди морају да се купују и у том смислу, плаћају се високе цене", рекао је Бајец.

Према његовим речима, један од најважнијих закључака јесте да се преиспита функционисање робних резерви.

У формирању потрошачких цена, којима се у Србији мери инфлација, цене хране и пића имају учешће од 37 одсто, а то је роба на коју се троши највећи део кућног буџета.

У Румунији је то учешће 32,6 одсто, у Хрватској 25,1, Мађарској 17, Словенији 14,6, а просек у земљама Европске уније је 14,2 одсто. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се