Више новца за запошљавање младих

Кроз програм "Прва шанса" ове године запослено 10.000 приправника, а следеће године биће обезбеђен новац за запошљавање дупло већег броја младих људи, најавио потпредседник Владе Србије Млађан Динкић у Нишу.

У оквиру овогодишњег програма Министарства економије и регионалног развоја "Прва шанса" запослено је 10.000 приправника, а следеће године биће обезбеђено више средстава, како би се запослило 20.000 приправника, изјавио је у Нишу потпредседник Владе Србије Млађан Динкић.

Приликом уручивања уговора о раду за 20 од укупно 2.000 младих људи из Ниша, Прокупља, Лесковца,Крушевца, Врања и Пирота, Динкић је рекао да ће и покрајинска влада обезбедити за следећу годину нешто већа средства и да ће се први пут у тај програм укључити и општине и градови, који треба да обезбеде средства у складу са својим могућностима.

"Настојаћемо да више средстава определимо за оне градове и општине где је стопа незапослености већа, како би се омогућило да млади остану да живе у тим местима и не одлазе у веће градове", нагласио је Динкић.

Програм "Прва шанса" састоји се из волонтерске праксе у трајању од три месеца и заснивања радног односа ради стручног оспособљавања приправника у трајању од 12 месеци.

Право учешћа у том програму имају млади људи до 30 година старости који су завршили средњу, вишу школу или факултет и који немају претходно радно искуство.

За Програм запошљавања младих, ове године, из буџета Србије опредељено је 1,8 милијарди динара.

Динкић је у Нишу обишао индустрију меса "Бифтек", која је ове године, у оквиру програма "Прва шанса", запослила 49 младих људи и поручио да то треба да буде пример и другим компанијама у Србији.

Министар Динкић је рекао да је "Бифтек" успешна фирма, која показује да је у Србији могуће кренути од мале породичне фирме и прерасти у предузеће које тренутно запошљава 270 радника.

Власник фирме "Бифтек" Милош Радојевић навео је да је та фирма од 2006. године до данас запослила 116 људи са евиденције Националне службе за запошљавање и да је за то добила бесповратна средства у износу од 9,4 милиона динара.

Радојевић је изразио очекивање да ће предузеће, у наредном периоду, запослити још стотину нових радника.

У поподневним сатима, потпредседник Динкић ће на Економском факултету у Нишу одржати предавање на тему економске политике Владе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се