Царине ниже, цене исте

Иако ће од Нове године царина на увоз аутомобила пасти 2,5 одсто, увозници поручују да се цене аутомобила неће значајно смањивати. Продаја аутомобила 30 одсто нижа у односу на прошлу годину.

Потписивањем Споразума о слободној трговини са Европом, царина на аутомобиле пашће 2,5 одсто већ првог јануара. Планира се да до 2014. године царина буде потпуно укинута.

Међутим, увозници сматрају да тако мали проценат неће утицати на продају аутомобила, која је 30 одсто слабија него прошле године.

Председник Асоцијације увозника делова и аутомобила Милош Петровић рекао је у Дневнику РТС-а да се цене већ сада налазе на историјском минимуму и да нема простора за даља појефтињења.

"Ради се о томе да су све марже потпуно преполовљене, нема више инвестиција, нема више развоја у људе, нема више развоја у мрежу", рекао је Петровић.

Он очекује да ће падом царина, од Нове године, цене бити ниже максимално два одсто, што значи да ако, на пример, возило кошта 10.000 евра, појефтињење може бити највише 150 евра, док код возила од 50.000 или 100.000 евра, цена може бити и неколико хиљада евра нижа.

Петровић, зато, каже да је свеједно да ли ће се неко одлучити да ауто купи сада или почетком следеће године.

Са друге стране, поједини продавци сматрају да је управо сада најбоље време за куповину аутомобила.

"Сматрам да је већ сад добро да се купци одлуче за куповину модела, с обзиром на то да ми већ сада дајемо попусте који превазилазе тих 2,5 до 3 одсто, колико је најављен пад царине", каже Душан Цинцар из "Ауточачка".

Станко Радић из "Грандмоторса" каже да би требало да за све на тржишту постоје исти услови, да не би требало да буде субвенције или да оне постоје за све, да би се повећала продаја аутомобила.

"Што се тиче кредита и каматних стопа, то би морала да буде апсолутно фер игра и да сви крећу са исте полазне тачке", сматра Радић.

Председник Асоцијације увозника делова и аутомобила Милош Петровић каже да држава мора да пронађе начина да се продаја аутомобила унапреди, јер ће имати мањак у државној каси од 2,5 одсто укидањем царина.

Он је навео да се држава већ одлучила за повећање разних такси и регистрација возила како би покрила мањак у каси после укидања царина, али наводи да само унапређењем продаје има могућности да се већи новац слије у државну касу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се