Злато на Црном врху

Канадска компанија "Авала рисорсиз" пронашла злато у бушотини на Јасикову. Због великог интересовања страних инвеститора за рударска истраживања у Србији, из Владе најављују нови Закон о рударству.

Стотину година, колико се рудари у борском крају, прича се и да на Црном врху има злата. То је недавно потврђено, када је канадска компанија "Авала рисорсиз" тамо пронашла најтраженији племенити метал.

Упркос суровој клими, Канађани, на Црном врху, већ пет година, трагају за резервама злата и бакра. Имају концесију за Чока куругу и 12 локација за истраживање на западним обронцима планине.

"На једном од наших истражних простора на Јасикову, у једној бушотини нашли смо злато. Реализовани интервал дугачак је 52 метра са средњим садржајем 4,3 грама злата", рекао је Никола Савић из компаније "Авала рисорсиз".

На том простору, одмах су отворили још две бушотине чије резултате чекају. Ако се покаже да злата има, планирају да отворе рудник.

"Према садашњем Закону о геолошким истраживањима, оног момента када добијемо рудне резерве, ми аутоматски стичемо право да радимо експлоатацију на том истражном простору", рекао је Савић.

Рударске концесије и истраживања су велика шанса, јер доносе корист и држави и локалној самоуправи, зато у Министарству енергетике припремају нови Закон о рударству.

"Нови закон би обезбедио јасан начин како да се дође до истражног права, а не само, што би рекли, ставити шапу на простор", рекао је Златко Драгосављевић из Министарства енергетике.

Стручњаци инсистирају на накнадама

Према Драгосављевићевим речима, на тај начин ће се створити много бољи инвестициони амбијент. Закон ће уредити процес, од истраживања до отварања и затварања рудника. Стручњаци инсистирају на накнадама.

"Тај закон мора да има пуну ревизију надокнада које се плаћају за коришћење минералних сировина и мора да садржи интензитет коришћења тих сировина", каже Зорана Михајловић-Милановић, стручњак за енергетику.

Она истиче да је закон важан и због тога да би минералне сировине, у дужем временском периоду, биле сачуване, односно рационално коришћене.

Надлежни истичу да се нови закон и припрема како би Србија заштитила своје интересе.

Србија сада има једну рударску концесију и 130 истражних поља. Нема довољно тачних података о рудним резервама. Поред злата и бакра, странци се интересују за олово, цинк и литијум.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се