Ирска преломила

Влада у Даблину прихватила помоћ ММФ-а и ЕУ, иако је до сада покушавала да без спољних позајмица преброди тешку кризу у банкарском сектору. Министри финансија ЕУ одобрили помоћи из Европског фонда за финансијску стабилност.

Ирска Влада је пристала на помоћ ММФ-а и Европске уније. Министри финансија земаља чланица ЕУ одобрили су програм помоћи Ирској из Европског фонда за финансијску стабилност, изјавио је министар финансија Словачке Иван Миклош.

Програм ЕУ и Међународног монетарног фонда за помоћ Ирској биће у форми трогодишњег плана, рекао је комесар за економска и монетарна питања Оли Рен, најавивши да ће се о износу помоћи одлучити до краја новембра.

"Обезбеђивање помоћи Ирској је гаранција чувања финансијске стабилности у Европи", рекао је Рен у Бриселу, после хитног састанака европских министара финансија.

Брисел је у последње време наговарао Даблин да прихвати помоћ, због страха да би евентуални банкрот Ирске, кризу могао да прошири на друге чланице евро зоне, пре свега Португал и Шпанију.

Даблин је покушавао да без спољних позајмица преброди тешку кризу у банкарском сектору. Влада Ирске је, од почетка кризе, под државно окриље већ ставила три банке и намерава да преузме још неколико банака, у акцији спасавања која већ износи 45 милијарди евра и која ће, подићи дефицит државе за 2010. годину на чак 32 одсто бруто домаћег производа.

Даблин тврди да му није потребна помоћ ЕУ, али је све већа сумња у способност Ирске да плати своје рачуне подигла каматне стопе за ирске државне обвезнице.

Функционери ЕУ су у последње време стално вршили притисак на владу у Даблину да прихвати спољну помоћ, због бојазни да би даље компликовање финансијске ситуације и евентуални банкрот Ирске могли изазазвати ланчану реакцију, у виду "преливања" кризе у друге "периферне" чланице зоне евра.

На ред после Ирске, под удар кризе, прво би могао доћи Португал, једна од најмањих чланица еврозоне која у привреди ЕУ учествује са 1,8 одсто њене привреде.

Много већу забринутост изазива Шпанија, која је такође у незавидном положају. Привреда те земље, са пропорционално мањим дужничким теретом од Ирске, изазива велику стрепњу због свог великог учешћа у укупном производу еврозоне од 11,7 одсто. 

Земља не може да финансира буџетски мањак

Мањак у буџету Ирске достигао је рекордних 32 одсто бруто домаћег производа, док је у свим земљама које користе евро ограничен на десет пута мање, на три одсто. Европа је, због тога, забринута да ли ће њена валута опстати, а са колико се страсти о томе говори у Ирској, показује интервју са ирским министром за европска питања.

На констатацију новинара да лагао, изневерио своју земљу и треба да оде са функције, ирски министар за европска питања Дик Роше је одговрио:

"Као прво, нисмо лагали. У тешкој смо ситуацији, европски министри финансија нам признају да смо применили добре мере, али се свашта променило у протекле три недеље. Не само код нас, већ се види суштински проблем пројекта евра као монете."

Пре недељу дана министра су питали да ли су преговори у току, на шта су његове колеге рекле да је то чиста фикција и неодговорно новинарство.

"Сад је важније да видимо како ће то утицати на Ирску", рекао је Роше.

На констатацију листа Сандеј Тајмс да се у случају Ирске говори о 120 милијарди евра више него за Грчку, министар каже да не зна како се појавио тај износ.

"Не могу ни да потврдим, ни да одбацим", рекао је Роше.

Ирски министар финансија је, према тврдњама многих, коначно признао да земља не може да финансира буџетски мањак под садашњим тржишним условима, и да је помоћ неизбежна.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се