Радијатор хладан, рачун врућ

Иако је девет дана у новембру температура била 20 степени, рачуни за тај период ће стићи. Грађани сматрају да би рачуне требало умањити за дане када није било грејања, у топланама имају своју рачуницу потрошње енергената које морају да плате.

Иако је у новембру забележено девет дана са тепературом изнад 20 степени, рачуни за грејање за тај месец ће стићи. И док грађани сматрају да би рачуне требало умањити за дане када није било грејања, у топланама имају своју рачуницу потрошње енергената које морају да плате.

Половини домаћинстава у Лозници која се греју из бивше Вискозине електране октобарски рачуни биће умањени јер им је грејање каснило 15 дана. Иако се још не зна проценат смањења, продужетак михољског лета у новембру исплатиће се Крагујевчанима.

"Крагујевачка Енергетика ће умањити рачуне за новембар свим својим потрошачима с обзиром на то да је било прекида у испоруци топлотне енергије. То умањење се односи на оне потрошаче који немају мераче", каже Катарина Милићевић из Енергетике.

Ипак, то су изузеци. Фактор лепог времена у осталим топланама углавном неће улазити у обрачун цене грејања. Свака топлана, образлажу, има одређену количину енергената коју мора да плати.

Зоран Предић, директор Београдских електрана каже да се у неким месецима потроши мање, а у неким више.

"Прошле године смо имали 53 дана када смо грејали 24 сата дневно", истиче Предић.

Миодраг Лазић, директор ЈКП Грејање Панчево, наводи да су добри и лоши дани подељени у току године. "Ако, рецимо, у јануару буде минус 20, ми ћемо грејати, а грађани неће добити већи рачун", каже Лазић.

Међутим, потрошачи у таквој наплати не виде логику. Они кажу да није у реду да платите нешто што нисте користили и да је то ван сваког закона.

У Београдским електранама кажу да су управо грађани тражили да им се трошкови грејања развуку на целу годину.

"У свим анкетама које радимо бар два пута годишње о задовољству корисника наших услуга, највећи број грађана се до сада изјашњавао да им највише одговара да грејање плаћају 12 месеци, уместо 6 месеци", објашњава директор Зоран Предић.

Најбоља варијата је свакако - грејеш се када хоћеш и колико хоћеш и платиш колико си потрошио.

Корист од новембарских пролећних тепература имаће само домаћиства и корисници у привреди који грејање плаћају по утрошку. Зато је важно да топлане са својим локалним самоуправама што пре свим потрошачима у Србији омогуће тај систем наплате.

Без обзира на то да ли су радијатори били више хладни него топли, новембарски рачуни ће ипак бити увећани. У већини топлана грејање је почетком месеца поскупело од 10 до чак 30 одсто.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво