Српски шаран на светској трпези

Шаран из газдинства "Ечка" добио дозволу за извоз. Осим Немачке, на листи потенцијалних купаца Аустрија, Грчка, Италија и Словачка. Уз ечког шарана, извозна дозвола важи и за сиви и бели толстолобик, амур и штуку. Цена у иностранству за трећину виша од домаће.

Рибарско газдинство "Ечка", у Лукином Селу, стигла је дозвола за извоз конзумног шарана и других врста рибе на светско тржиште, изјавио је генерални директор тог рибњака Ненад Радуловић.

Директор је рекао да дозвола коју је издало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде подразумева продају у складу са условима које прописују државе увознице.

"Цене товљеног шарана на тржишту европских земаља су сада бар за трећину више од домаћих и ми смо спремни да се, после две деценије, поново сусретнемо са пробирљивим купцима на европском и светском тржишту" рекао је Радуловић.

Осим Немачке, на листи потенцијалних земаља за извоз су Аустрија, посебно њен главни град Беч, Грчка, Италија и Словачка.

Осим за шаране, извозна дозвола важи и за сиви толстолобик, бели толстолобик, амур и штуку.

"Ечански шаран" има дозволу и за извоз у Руску Федерацију, али тамо још није "отпловио", пре свега због велике удаљености.

Шаран из највећег слатководног рибњака на Балкану сада се продаје по 230 динара за килограм, у 12 продавница тог газдинства у Србији, док је цена у самом рибњаку 210 динара.

Према речима главног технолога Зорана Мажића, "ечански шаран" је постао чувен и квалитетан захваљујући тровековној традицији излова, дугогодишњој селекцији, начину исхране термички обрађеном храном, пречишћавању воде која долази из Тисе и низу других мера.

"То је допринело да та риба постане препознатљива по изгледу, величини, органо-лептичким својствима, као извор протеина и незасићених масних киселина, у шта се уверила и ветеринарска инспекција Европске уније, почетком ове године", подсећа стручни сарадник Биљана Мартиновић.

Ечански аласи ове сезоне бацају мреже на језерима површине 1.700 хектара, одакле очекују излов око 3.500 тона, претежно товљеног шарана, тежине од два до пет килограма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво