Миланковић на новчаници од 2.000 динара

На новој банкноти од 2.000 динара биће лик научника Милутина Миланковића, а у оптицају би требало да буде током следеће године.

У Заводу за израду новчаница у Топчидеру почела је израда идејног решења новчанице од две хиљаде динара. На новој банкноти биће лик нашег научника Милутина Миланковића, а требало би да буде пуштена у оптицај током следеће године.

Међутим, ни генерални директор Завода за израду новчаница Љубиша Вулетић није могао прецизно да каже када ће се то и догодити, јер "много тога не зависи од Завода".

Важнија је улога других фактора - Сектора за послове трезора Народне банке, а потом и гувернер Народне банке треба писаним путем да одобри штампање нове новчанице.

Двохиљадарка је тренутно је у фази идејног решења. Стручњаци Завода припремиће две до три верзије. Проблем, каже Вулетић, није у томе да ли ће изабрани лик гледати лево или десно, већ како да се та новчаница то боље и ефектније заштити.

Одлуку о томе који ће од предлога бити усвојен доноси лично гувернер.

Од кованице до новчанице 

Лане је у оптицај била пуштена и кованица са ликом чувеног научника, у оквиру обележавања Године Милутина Миланковића.

Милутин Миланковић рођен је 28. маја 1879. у Даљу (Хрватска). Школовао се у Бечу. Уместо инжењерске праксе и грађевинарства, започео је професорску каријеру на Београдском универзитету 1909. године. Миланковић је по професији био грађевинац, али и астроном, математичар, геофизичар и изнад свега утемељивач модерне климатологије и климатског моделирања.

Његово дело „Канон осунчавања Земље и његова примена на проблем ледених доба" представља најзначајније дело српске науке у двадесетом веку, јер су се Миланковићеви прорачуни показали потпуно исправним.

Миланковић је направио до сада најпрецизнији календар, који треба кориговати тек после 28.800 година. Тај календар, међутим, никад није уведен у употребу.

Америчка васионска агенција НАСА сврстала га је међу десет најзначајнијих научника модерног доба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво