Пиратерија одвраћа инвеститоре

Власти у Србији морају се ефикасније супротставити пиратерији, истакла америчка амбасадорка Мери Ворлик на конференцији о заштити права интелектуалне својине у Београду.

Заштита права интелектуалне својине у Србији важна је за привлачење страних инвеститора, пораст стопе запошљавања и економски просперитет земље, оцењено је на конференцији о заштити права интелектуалне својине коју је организовала Америчка привредна комора.

Америчка амбасадорка у Београду Мери Ворлик нагласила је да се власти у Србији морају ефикасније супротставити пиратерији.

Према њеним речима, смањење стопе пиратерије за један одсто створило би простор за 1.200 радних места и привлачење страних инвеститора.

Србија, нажалост, има једну од највиших стопа пиратерије у Европи, посебно софтвера и илегалног преузимања програма и садржаја са интернета, нагласила је Ворликова.

Стопа софтверске пиратерије у Србији је 74 одсто, што је много више од просека Европске уније, где је та стопа 35 одсто, рекла је Мери Ворлик, прецизирајући да у региону једино Албанија, са 75 одсто, и Црна Гора, са 81 одсто имају већу стопу пиратерије.

Министар трговине и услуга Србије Слободан Милосављевић нагласио је да у оквиру трговинске инспекције постоји специјализована група која се бави заштитом права интелектуалне својине.

Милосављевић је, међутим, указао на неопходност додатне обуке тржишних инспектора.

Према речима Милосављевића, у првих девет месеци ове године, тржишна инспекција је усвојила 37 захтева за заштиту права интелектуалне својине.

Милосављевић је рекао да су обављене 1.284 контроле и одузето 47.683 комада разне робе, највише спортске опреме, обуће, одуће, козметике, алкохола и носача звука.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво