Промоција српског агробизниса

Министар пољопривреде Саша Драгин позвао у Лондону инвеститоре да сагледају предности улагања у агробизнис у Србији. Те предности су атрактивна географска локација, преференцијални приступ главним тржиштима, повољна цена земљишта и мере подршке Владе, рекао је Драгин.

У Лондону је одржана конференција "Могућности инвестирања у сектор агробизниса у Србији".  Окупила је бројне представнике најуспешнијих домаћих компанија из тог сектора, финансијских институција и потенцијалних инвеститора из Велике Британије и Европске уније, саопштено је из Министарства пољопривреде.

На конференцији, коју су заједнички организовали српско Министарство пољопривреде и Европска банка за реконструкцију и развој (ЕБРД), страним компанијама и финансијским институцијама из агробизниса презентоване су погодности инвестирања у Србији.

Скуп је отворио председник ЕБРД Томас Мироу, а говорили су министар пољопривреде Саша Драгин, директор ЕБРД-а за Србију Хилдегард Гацек и директор ЕБРД-а за сектор агробизниса Жил Мететал, као и представници српских компанија.

Министар Драгин позвао је инвеститоре да сагледају предности улагања у агробизнис у Србији, истичући да бројне вредности пољопривреду Србије одређују као сектор великих могућности.

Те вредности су пре свега изузетно атрактивна географска локација, преференцијални приступ главним тржиштима, повољна цена земљишта, као и мере подршке Владе Републике Србије, прецизирао је Драгин.

"Када смо покренули иницијативу за одржавање ове конференције, циљ нам је био да привучемо пажњу страних инвеститора ка пољопривредном сектору у Србији и отворимо могућности за њихова нова улагања, као и улагања ЕБРД, у сектору агробизниса у Србији", рекао је Драгин.

"Резултати које очекујемо су пораст интересовања европских компанија из овог сектора за улагање у Србији, проток капитала у домаћем агробизнису и побољшање производње", навео је министар.

Србија је уврштена међу првих пет земаља за инвестирање у област пољопривреде, која је једини сектор у привреди Србије који остварује вишегодишњи растући суфицит у спољнотрговинској размени, нагласио је Драгин, поновивши да "Србија има огроман потенцијал у области пољопривреде и представља повољну дестинацију за стране улагаче".

Интересовање за органску пољопривреду

Како је Драгин раније изјавио, страни инвеститори су показали највеће интересовање за органску пољопривреду и сектор биообновљивих извора енергије.

"Посебно интересантно било је и питање везано за сарадњу између јавног и приватног сектора. Ту се очекује велики пробој у следећих пар година, поготово у сектору шумарства и управљања водама", нагласио је Драгин.

Навео је да "изузетно велико интересовање страних инвеститора за улагања показује још једном да је агробизнис сектор у Србији дефинитивно 'најживотнија' грана српске економије".

Министар је указао да саме инвестиције у агробизнис односе укупно 43 одсто укупних инвестиција у српску економију у протеклој години, па самим тим "можемо да будемо поносни на резултате које је наш агробизнис постигао".

Учесници конференције такође су желели да чују више о интензивирању српске пољопривреде и програмима које Министарство спроводи у циљу повећања броја хектара под вишегодишњим засадима, навео је министар.

"Ми смо већ широм Европе препознати као земља која је изузетно добар произвођач воћа", истакао је Драгин и додао да је у протекле две године извоз воћа имао значајнији удео од извоза "стандардних" пољопривредних култура, као што су кукуруз и пшеница.

На конференцији су поред представника Министарства и ЕБРД, присуствовали представници најуспешнијих компанија из сектора агробизниса у Србији, представници финансијских институција и агробизнис компанија из Велике Британије, ЕУ и земаља деловања ЕБРД, као и чланови дипломатског кора земаља потенцијалних партнера пољопривреде Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара