Руски кредит за српске железнице

Реализација пројеката који се финансирају из "руског кредита" почеће идуће године, а свих 800 милиона долара биће уложено у железницу. У реализацији пројеката учествоваће руска предузећа "ЗГОП" и "Зарубежстрој".

Свих 800 милиона долара "руског кредита" Србији биће уложено у железницу, рекао је министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић и најавио да ће у марту почети реализација пројеката, међу којима изградња београдског железничког чвора, пруге Ваљево-Лозница и модернизацију пруге Београд-Бар.

Реализација пројеката који се финансирају из руског кредита почеће идуће године, чим почне нова грађевинска сезона, рекао је руски амбасадор у Београду Александар Конузин, додајући да очекује да ће за неколико месеци бити завршена и техничка дорада тих пројеката.

Представници "Руских државних железница" и "Железница Србије" потписали су у Министарству за инфраструктуру протокол са преговора двеју делегација и меморандум о разумевању између компанија које ће учествовати у реализацији пројеката из руског кредита "Привредног друштва за грађење, ремонт и одржавање пруга" (ЗГОП) и руске "Зарубежстрој технологије", фирме-ћерке Руских железница.

"Договорили смо се да ће два предузећа, ЗГОП и 'Зарубежстрој', заједнички радити на реализацији пројеката. Наравно, поред њих, на другим деловима пројеката радиће и друга грађевинска предузећа", рекао је Мркоњић.

Потпредседник "Руских државних железница" Автанил Горгиладзе је истакао да је направљен велики корак у реализацији тих пројеката, додајући да је договорено да за две недеље буде формирана радна група која ће размењивати информације са руском и српском страном.

Директор предузећа ЗГОП из Новог Сада Зоран Станојевић је рекао да је ово важан пројекат за упошљавање грађевинске оперативе, конкретно тог предузећа, које запошљава више од 350 радника.

Извршни директор "Зарубежстрој технологије" Кирил Вороњин навео је да је та фирма заинтересована за учешће у пројектима у Србији и напоменуо да тренутно ради у Либији, на изградњи железничке пруге дужине 554 километра, вредности 2,2 милијарде евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво