"Фијат" планира продају "Ферарија"

Италијански гигант "Фијат" најавио да разматра могућност продаје "Ферарија" и компаније "Мањети Марели", услед дугорочних планова за преузимање већинског пакета акција у америчком "Крајслеру".

Да би обезбедили довољно новца за преузимање "Крајслера", у "Фијату" ће највероватније морати да се одрекну свог удела у "Ферарију" и компанији која израђује аутоделове "Мањети Марели", проценили су аналитичари после састанка са директором Серђом Маркијонеом.

Процењује се да се вредност 85 одсто акција "Ферарија", које су у власништву "Фијата" креће око 2,4 милијарде евра.

После објављивања планова "Фијата", акције ове компаније забележиле су скок од три одсто и тако оствариле највећи ниво вредности у последњих двадесетак година.

"Фијат" који поседује 20 одсто "Крајслера", планира да повећа удео на 35 одсто, након што се остваре планови реструктурирања америчке компаније, коју је лане из банкрота избавила помоћ "Фијата" и америчке владе.

Италијани намеравају да касније повећају удео у "Крајслеру" на 51 одсто, чиме би постали већински власник трећег по величини америчког произвођача аутомобила.

Процене аналитичара који су се састали са директором Маркионеом, јесу да ће до удруживања ова два аутомобилска гиганта доћи до 2014. године

"Отишли смо из Торина са јасном поруком да ће "Фијат" и "Крајслер" постати једна компанија", изјавио је истраживач агенције "Морган Стенли."

 У својим извештајима, аналитичари "Дојче банке" и швајцарске банке УБС детаљно су обавестили клијенте о новим плановима италијанског гиганта. "Фијат" је међутим одбио да коментарише ове изјаве.

Дневник "Коријере дела сера" објавио је у октобру да прва италијанска индустријска групација разматра продају дела акција "Ферарија". Управа "Фијата" је тада демантовала тај извештај.

Продају акција Маркионе је изнео као једну од могућности обезбеђивања свежег новца, али није изнео рок у којем би тај посао требао да се обави, рекао је аналитичар "Креди Свиса" у Лондону Ерик Хаусер.

Један од циљева Маркионеа са аналитичарима био је и да саопшти план за поделу компаније "Фијат" на два дела, филијалу за израду аутомобила и одељење за производњу камиона и пољопривредне опреме.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво