Грчка до Даблина

Ирска преговара са ЕУ о томе како да превазиђе дубоку дужничку кризу. Дуг Ирске достигао је 100 милијарди евра, што појачава страх од домино-ефекта у еврозони и новог слабљења евра.

Ирска преговара са Европском унијом о томе како да превазиђе дубоку дужничку кризу. Званичници у Даблину истичу да земља још није затражила конкретну помоћ од Брисела или ММФ-а, као што је то пре пола године урадила Грчка.

Дуг Ирске достигао је 100 милијарди евра, што појачава страх од домино-ефекта у еврозони и новог слабљења евра.

У Ирској је на помолу финансијска олуја, која би могла да одува привреду земље и угрози евро.

После опирања Бриселу да прихвати око 60 милијарди евра помоћи, Даблин невољно признаје да преговара о пакету финансијске помоћи.

"Имамо подршку европских партнера и Европске централне банке. Сви желимо да сачувамо евро", каже министар правосуђа Ирске Дермот Ахерн.

Све је извесније да ће Ирска бити друга чланица Уније која ће добити помоћ за пољуљану економију и банкарски сектор, чије је спасавање највише утицало на висину дуга земље. Инвеститори страхују да је Ирска на ивици банкротства.

"Финансирање ирског дуга обезбеђено је до средине следеће године. Ситуација је озбиљна, али постоји одлучност Даблина да се буџетски мањак, за четири године, смањи на три одсто", каже Амадеу Алтафај Тардио из Европске комисије за економска питања.

Претходно смањење јавне потрошње од 14 милијарди евра није дало резултат, па ће ирску привреду погодити и додатно смањење од шест милијарди евра.

Би-Би-Си из Даблина јавља да ће ирске власти, пре или касније, морати да затраже помоћ од Европске уније, попут оне коју је Грчка добила у мају, јер је тешко пронаћи други излаз у ситуацији економског колапса.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво