Бирократија заклања сунце

Иако Србија има потенцијале у коришћењу чисте енергије, компликована административна процедура отежава добијање дозвола за улагање у обновљиве изворе енергије. Земље чланице ЕУ, до 2020, мораће да имају 20 одсто чисте енергије.

Србија у наредних пет година очекује две милијарде евра инвестиција у обновљиве изворе енергије. Међутим, посао кочи компликована администрација за добијање дозвола. Уз америчку и немачку помоћ, направљена су четири водича за улагања у ту област, који су у Београду представљени потенцијалним инвеститорима.

Европска унија одредила је 2020. годину као рок до када земље чланице морају да имају 20 одсто такве енергије. Србија има могућности за коришћење воде, сунца, биомасе и ветра, па не би смела да пропусти инвеститоре који хоће да улажу.

"Америчка агенција за међународни развој ради са неколико инвеститора који заједно могу да донесу више од милијарду и по евра инвестиција за коришћење енергије ветра у Србији", каже америчка амбасадорка у Београду Мери Ворлик.

"Немачка ће наставити да подржава развој енергетског сектора у Србији. Инвестиције у обновљиве изворе енергије представљају корак Србије ка приближавању Европској унији", каже Волфрам Мас, амбасадор Немачке у Србији.

У Влади кажу да инвестиције у мале хидроелектране и биомасу већ дају резултате, али се касни са улагањима у енергију сунца и, посебно, ветра. Спорост администрације главна је препрека инвеститорима.

"Ми, генерално, очекујемо да ћемо имати добру улазницу овде, а сама Влада Србије требало би да створи климу фокусирајући се на правно-регистративни део, док техничко-технолошки део обезбеђује компанија која долази у Србију", каже Драшко Јоцић, директор "Ренеф Аустрија".

Надлежни обећавају помоћ инвеститорима при добијању дозвола.

"Бићемо срећни да одговоримо на сва ваша питања, да запишемо све ваше коментаре и да вам омогућимо пријем код апсолутно сваког службеника и државног функционера, како би вам помогли да та питања решите", каже Бојан Ђурић из Министарства животне средине и просторног планирања.

"Главни проблем су просторни планови код локалних самоуправа и уложићемо напоре да не блокирамо тај процес кад је реч о коришћењу енергије ветра", каже Никола Рајаковић из Министарства енергетике.

Као чланица Енергетске заједнице југоисточне Европе, Србија се обавезала да до 2012. године повећа 2,2 одсто удео енергије из обновљивих извора.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво