Халал сертификат шабачкој млекари

"Млекара Шабац" добила Халал сертификат, један од предуслова за извоз у муслиманске земље. Тај сертификат поседују 34 српска произвођача, углавном кондиторских производа, квасца и уља.

Агенција за сертификацију Халал производа уручила је "Млекари Шабац" сертификат који је један од предуслова за извоз у муслиманске земље.

Директор Шабачке млекаре Зоран Матић рекао је да ће та фабрика у наредне две седмице извести прве количине "Шабачке фете" и "Ала кајмака" у Либију, Азербејџан и Египат.

"Халал сертификат је наша улазница на тржишта исламских земаља. Радимо пуним капацитетом, а у наредној години рачунамо на обрт од 60 милиона евра, од чега ће 40 одсто бити из извоза", рекао је Матић.

Директор Агенције за сертификацију Халал производа Мустафа Јусуфспахић рекао је да тржиште муслиманских земаља, али и домаће тржиште, нису довољно искоришћени.

"У Европи има више од 52 милиона муслимана, а у Србији око пола милиона, а то тржиште потпуно је неискоришћено. Релативно мали број домаћих фирми има стандард квалитета Халал, а могао би да га лако добије", рекао је Јусуфспахић.

Према његовим речима, Халал сертификат представља потврду да производ није штетан по здравље и да не садржи алкохол и намирнице свињског порекла.

Јусуфспахић је навео да тај сертификат имају 34 српска произвођача, углавном кондиторских производа, квасца и уља.

"Млекара Шабац" дневно преради 210.000 литара млека, а половина производње се извезе на тржишта Црне Горе, БИХ, Хрватске, Русије, Албаније и Македоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво