Нема поскупљења гаса

До краја грејне сезоне неће бити поскупљења гаса, рекао генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић. Међутим, Бајатовић каже да ће индустријски потрошачи морати да плаћају тржишну цену тог енергента.

Генерални директор Јавног предузећа "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да ће цена гаса остати непромењена до краја грејне сезоне, преноси Танјуг.

Влада и "Србијагас" разматрају могућности да гас за домаћинства не поскупи у току ове грејне сезоне, док ће индустријски потрошачи морати да плаћају тржишну цену тог енергента, нагласио је Бајатовић.

Бајатовић је демантовао спекулације у домаћој јавности да Србија плаћа најскупљи гас у региону и навео је да је тај енергент јефтинији једино у Румунији.

Директор "Србијагаса" је навео да су тренутни дугови тог предузећа око 50 милијарди динара, или приближно 500 милиона евра, од чега су курсне разлике обухватиле око 140 милиона евра у протеклих годину дана.

Бајатовић је рекао да привреда дугује око 30 милијарди, даљински системи грејања око осам милијарди динара, дистрибуције гаса око две милијарде, здравствене установе око 272 милиона, мала привреда око 100 милиона, Војска Србије око 70 милиона, просвета око 50 милиона динара, а остатак други потрошачи.

У Србији је до краја октобра потрошено гаса, колико у целој 2009. години, што је добар знак, јер значи да је привреда трошила више, оценио је Бајатовић, наглашавајући да су за нашу земљу обезебеђене довољне количине гаса.

"Србијагас" очекује да ће у буџету за 2011. годину бити обезбеђене одређене гаранције за дуговања тог паредузећа према руском добављачу гаса и означио као неосноване калкулације да би од других добављача могао да се купи јефтинији гас, јер би транспортни трошкови на крају поскупели тај енергент на ниво који сада плаћамо.

Бајатовић је у кругу фабрике "Штофара" у Парћину пустио у рад мерно регулациону станицу, у који је инвестирано око 1,4 милиона динара, за око 3.000 прикључака за потрошаче.

Догађају је парисутвовао и шеф посланичке групе СПС-а у Скупштини Србије Бранко Ружић, као и представници локалне самоуправе. Бајатовић је данас посетио домаћинство Милана Прокића са којим је потписао уговор о уводјењу гаса у његову породичну кућу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво