Потраживања Хрватске електропривреде

Хрватска електропривреда, на име дуга из времена бивше СФРЈ, од ЕПС-а потражује надокнаду за своју имовину у Србији, можда и у струји. Србија сматра да је то питање сукцесије, које треба решити билатералним договором.

Електропривреда Хрватскe поново је покренула питање своје имовине у Србији, и термоелектране Гацко у Републици Српској. Хрватски медији наводе да ХЕП, на име дуга из времена СФРЈ, рачуна на надокнаду од ЕПС-а, можда и у струји. Србија сматра да је то питање сукцесије.

У Хрватској електропривреди потраживања образлажу инвестицијама које је Хрватска, за време заједничке државе, седамдесетих година прошлог века инвестирала у шести блок Термоелетране Обреновац и рудник Тамнаву.

Како је, током рата у Хрватској, обустављена испорука струје, у ХЕП-у рачунају да им ЕПС дугује још 20 терават сати електричне енергије.

"Из тога произилазе одређена потраживања према Републици Србији односно Електропривреди Србије, и то под насловом уговорних односа. Хрватска електропривреда нема никаквих потраживања у смислу власничких односа него се искључиво ради о потраживању на темељу уговора о кредитирању", каже Љубица Цвенић, директорка Сектора за међународне послове ХЕП-а.

ЕПС не преговара са ХЕП-ом, пошто самтра да су њихова потраживања питање сукцесије држава са подручја бивше Југославије, које решавају Владе двеју земаља.

У Министрству енегетике оцењују да се то питање не може посматрати изоловано, пошто и српска предузећа имају значајну имовину која је остала у Хрватској. Србија је, кажу, улагала у Јадрански нафтовод, одмаралишта и друге објекте.

"Та питања су регулисана да буду решена у оквиру уговора о сукцесији. Владе су одредиле комисију која ће преговарати како би се билатерално решио тај проблем. Истина је да тај процес не тече задовољавајућим током. Већ је требало да буде већи број питања решен, али само у оквиру тог уговора и само на тај начин се могу решавати та питања", тврди Милан Будимир из Министарства енергетике.

Судски процеси због надокнаде имовине воде се и у Србији и у Хрватској. ИНА потражује капитал некадашњег Беопетрола, а НИС пумпе и складишта Југопетрола.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво