Најављене ниже цене горива

Отварањем тржишта и престанком монопола НИС-а, од Нове године могао би да појефтини гориво и за 10 динара. Домаћи нафташи најављују снижења, а страни кажу да то зависи искључиво од тржишта.

Дилеме више нема, монопол НИС-а престаје, како је и планирано, 31. децембра. Отварање нафтног тржишта треба да донесе квалитетније гориво, већу конкуренцију и ниже цене деривата. Док домаћи нафташи рачунају да ће гориво појефтинити око 10 динара, анализе указују да први ефекти слободног увоза не доносе велика снижења.

Нафтна утакмица је већ почела. Уређују се пумпе, додају допунске услуге и сви нафташи обећавају - гориво ће бити квалитетно као у европским земљама. У НИС-у кажу, да већ нуде нове деривате.

"НИС се увелико спрема за отварање тржишта. Компанија је већ кренула са нижим ценама и то на бензинским станицама које су новоотворене или реконструисане широм Србије", каже Сања Лубардић из НИС-а.

Од пумпе до пумпе, деривати су јефтинији тек динар до два. За сада само домаћи нафташи најављују снижења, када се тржиште отвори.

"Ако би се урачунали сви импути, који се иначе узимају у обзир, када се формира цена деривата на тржишту - а то су цена сирове нафте на светском тржишту и курс долара, сигурно би 10 динара било јефтиније гориво", истиче Бора Татић из Удружења бензиских станица Србије.

Странци најављују долазак 

У страним нафтним копанијама неће да спекулишу о нижим ценама, јер то зависи кажу, искључиво од тржишта. Али сви најављују повећање обима пословања на српском тржишту.

"ОМВ потпуно спремно дочекује либерализацију тржишта. Ми сматрамо да ће нам либерализација омогућити да понудимо потпуно нове врсте горива у Србији које до сада нисмо имали у понуди, као што нудимо другим потрошачима у земљама региона", каже Борислав Радосављевић, директор ОМВ Србија.

Евродизел и ТНГ, односно плин, већ три године су на слободном увозу, па нису били јефтинији. Нафташи се правдају да су од зараде на њима сравнили губитке осталих деривата, које су скупо набављали код НИС-а. Због тог искуства ни министар енергетике није оптимиста.

"Ја не могу да тврдим да ће тајна рука тржишта да изрегулише све то, у правцу који бих ја желео, а то је да деривати буду јефтинији него до сада", истиче министар Петар Шкундрић.

Нафташи рачунају да ће отварањем тржишта куповати деривате у окружењу од 10 до 15 одсто јефтиније него што сада плаћају НИС-у. Али треба имати у виду и трошкове транспорта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво