Милосављевић: Инфлација девет одсто

Стопа инфлације у Србији ове године биће девет одсто, изјавио министар трговине и услуга Слободан Милосављевић. Узроци инфлације у 2010. години били су, према речима министра, ниска куповна моћ грађана и нижа социјална давања.

Министар трговине и услуга Слободан Милосављевић изјавио је да ће ове године стопа инфлације у Србији бити око девет одсто.

"Пре месец и по дана било је извесно да ће инфлација пробити горњу пројектовану границу од шест плус два одсто, али не мислим да је то катастрофа, јер је Србија у водећим економским индикаторима забележила раст и можда је најбоља у региону", рекао је Милосављевић.

Министар је новинарима, након отварања Сајма франшизинга у Београду, рекао да је Србија дисциплинованом макроекономском политиком и уз помоћ грађана и привреде успела да очува развојне потенцијале.

Милосављевић је навео да не очекује убрзавање инфлације, али очекује да ће инфлација идуће године бити нижа него ове. "Сидро инфлације" су, према речима министра, ове године били ниска куповна моћ грађана и нижа социјална давања.

"То што грађани нису имали пара да их троше, није дизало тражњу, па су цене остале на нижем нивоу", рекао је Милосављевић. Критике председника Србије Бориса Тадића, да је могло бити много више учињено на пољу економије, Милосављевић је назвао "подстицајним и стимулативним".

"Није на мени нити на било ком другом министру да оцењује свој рад, ту је јавност, као и они који су нас изабрали, Парламент, Влада, председник, да о томе суде", рекао је Милосављевић, оцењујући да је могло боље и више да се ради.

Министар трговине и услуга, ипак, је подсетио да Србија није у ситуацији да је криза "обезглавила" као што се то десило у неким земљама у окружењу, које имају такав ниво социјалних тензија и неодрживост јавних финансија да им прети опасност од банкрота.

Милосављевић је рекао да се у новембру у Србији очекује раст БДП-а од близу два одсто, раст извоза од 15 одсто и 10 одсто мањи дефицит у спољнотрговинској размени што може да значи да ће идућа година бити боља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије