Србија не срља у задуживање

Очекује нас још једна тешка година, али Србија неће срљати у задуживања, како би се превазишли ефекти економске кризе, навео председник Србије Борис Тадић, на отварању Сајма локалне самоуправе у Београду.

Председник Србије Борис Тадић отворио је, у Хали спортова на Новом Београду, Сајам локалне самоуправе, заједно са министром Миланом Марковићем и градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Отварајући Сајам, Тадић је навео да Србију очекује још једна тешка година, али да се неће срљати у задуживања, како би се превазишли ефекти економске кризе.

"Србија не може да издржи кризу без задуживања, али не срљамо у задуживање. Водимо рачуна о граници у којој јавни дуг неће оптеретити бруто домаћи производ", рекао је Тадић на отварању Сајма.

Влада Србије, како је рекао, настоји да креира реалну привреду која има шансу да, кроз неколико година, постане развијена.

"Први пут у последњих неколико деценија, чинимо напоре да се стварно зарађује онолико колико производимо. Тај напор мора дати резултате", сматра председник Србије.

Тадић је навео да су због различите развијености општина и градова, различити и проблеми у тим срединама и поручио да нема боље форме децентрализације од изградње путева и инфраструктуре.

"Србија нема алтернативу, осим пута у Европску унију", навео је Тадић и позвао председнике општина и градоначелнике да предлажу нове идеје и да настоје да се и сами приближе новим инвеститорима.

Председник је критиковао грађевинску индустрију, истичући да радови на изградњи морају да се убрзају.

Тадић је, такође, позвао представнике општина и градова да искажу солидарност са грађанима Краљева, којима је прошлонедељни земљотрес причинио велику материјалну штету.

Повраћај трансфера из буџета општинама 

Најсиромашнијим општинама у Србији биће враћени трансфери из буџета на ниво предвиђен законом, а и остале локалне самоуправе добијаће више новца него сада, изјавио је министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

На отварању Сајма локалне самоуправе, Марковић је најавио и брзо увођење електронске управе.

"Пројектом матичних књига, општине Србије се повезују у најширу информатичку мрежу, чиме се стварају претпоставке за увођење електронске управе", рекао је Марковић обраћајући се представницима 90 општина и градова и њиховим гостима, окупљеним на тродневном сајму.

Градоначелник Ђилас поручио је да је главни град спреман да помаже осталим градовима и општинама, али да је највећи интерес Београда да људи наставе да живе у својим срединама.

Према његовим речима, у главни град годишње се досели 25.000 људи, што је огроман притисак.

"Београд ће бити највећи заговорник равномерног развоја Србије, а у мени лично имаћете највећег заговорника позитивне дискриминације која Србији обезбеђује равномеран развој", навео је Ђилас.

Током три дана Сајма, општине и градови представиће своје могућности, а планирано је и више стручних дискусија и размена искуства са гостима из окружења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара