ЦЕФТА привлачи инвеститоре

Трговински дефицит се може смањити привлачењем инвеститора који се баве високим технологијама и производњом робе високе вредности, аутомобилском и електронском индустријом, изјавио министар Динкић на отварању ЦЕФТА недеље.

Србија ће, до краја 2014. године, потпуно елиминисати спољнотрговински дефицит, изјавио је министар економије Србије Млађан Динкић на отварању ЦЕФТА недеље у Београду.

Србија је схватила да се трговински дефицит може смањити само привлачењем инвеститора који се баве високим технологијама и производњом робе високе вредности, аутомобилском и електронском индустријом и производе робу за цео свет, рекао је Динкић и као примере таквих инвеститора навео компаније "Фијат" и "Панасоник".

"Ове године је покривеност увоза извозом повећана 10 одсто и, ако наставимо тим темпом, од 2014. године имаћемо суфицит у трговини са светом", рекао је министар економије.

Према Динкићевим речима, процене су да ће Србија у 2010. години имати суфицит од 1,3 милијарде евра у размени са чланицама ЦЕФТА споразума, који успешно функционише три године и у који су укључене Србија, Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Молдавија и УНМИК Косово.

Динкић је истакао да ЦЕФТА треба да помогне чланицама да суштински буду спремне за улазак у Европску унију и функционисање на јединственом економском простору. Циљ ЦЕФТА региона је, како је додао, модернизација тржишта и стварање заједничког инвестиционог простора, како би се на тржиште са већим бројем становника лакше привукли улагачи.

Немачка заинтерецована за ЦЕФТУ 

Шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер рекао је да је потребно наставити укидање техничких баријера за трговину у ЦЕФТА региону, који не функционише у потпуности због статуса УНМИК Косова, што отежава слободни проток роба и услуга међу чланицама.

"ЦЕФТА је добро поље за припреме за улазак у ЕУ и евроинтеграције" нагласио је Дежер.

Амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас рекао је да је главни циљ ЦЕФТА да се обезбеди политичка стабилност у региону, кроз охрабрујућу економску сарадњу. Чланице ЦЕФТА су, како је нагласио Мас, интересантно одредиште за немачке компаније.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин навео је да је ЦЕФТА регион, после Европске уније, други по значају трговински партнер Србије.

Неопходно да се укину нецаринске баријере у трговини међу чланицама тог региона и да се либерализује тржиште за рачунарско-информациони сектор, што би допринело повећању обима трговинске размене, навео је Бугарин.

Данас је покренут интернет портал ЦЕФТА, који је финансирала немачка влада, на којем ће се наћи сви подаци о потребним дозволама и царинским процедурама за трговину са ЦЕФТА регином.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара