Градитељи чекају боља времена

Србија је привлачна за инвеститоре, али осим светске економске кризе, потенцијалне стране инвеститоре у томе онемогућавају бирократске препреке, нерешено питање реституције и лоша инфраструктура, оцењено на Петом међународном београдском сајму некретнина.

Градитељи, инвеститори, консултанти, посредници, представници трговинских ланаца - сви они који продају, купују и изнајмљују непокретности углавном чекају боља времена. Ове године, започето је врло мало пројеката.

Они који желе да инвестирају чекаће, на пример, за грађевинску дозволу у Београду 260 дана, а то је, свакако, исувише дуго и за домаће и за стране инвеститоре.

Србија је привлачна за инвеститоре, али осим светске економске кризе, потенцијалне стране инвеститоре у томе онемогућавају бирократске препреке, нерешено питање реституције и лоша инфраструктура, оцењено на Петом међународном београдском сајму некретнина Белре.

"Великих проблема имамо и око добијања дозвола, пријаве радова, неких основних ствари, око вађења неких папира, проверавања да ли је нешто укњижено, власничке структуре на самим плацевима, локацијама", рекао је Мирослав Пантелић, инвеститор "Хоризонта".

"Ми видимо доста могућности у овој земљи, као што су добар географски положај, високо образована радна снага, повољна пореска стопа. Од Србије очекујемо да прилагоди правила и регулативе правилима Европске уније", каже Панос Данос са Кипра.

Захваљујући страним инвестицијама, у Србији је запослено 70.000 људи.

"Најважније је да покажете могућност, да држава сарађује са приватним сектором. То је младо тржиште које је пуно тога претрпело и мислим да треба доста да се ради на његовој отворености и на законодавству, да би инвеститори у њега стекли поверење", рекао је директор Сајма некретнина у Кану, Едвард Џервис.

Странци углавном граде трговинске центре и хотеле, док су за станоградњу најмање заинтересовани.

"Потребна им је стабилност курса динара, транспарентан порески систем, већа финансијска могућност грађана, куповна моћ, јер да би грађани куповали станове они, наравно, морају да имају више зараде", каже Маја Шахбаз из консултантске компаније "Колиерс Интернационал", САД.

Када је реч о ценама некретнина, стручњаци процењују да оне неће даље падати и да се очекује њихов пораст 2012. године, тако да је ова и следећа година, за оне који то могу, повољна за куповину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара