Пензије између синдиката и ММФ-а

Потпредседник Владе Јован Кркобабић каже да је Влада потпуно отворена за разговоре о пензијама, али да ММФ и Светска банка постављају границе, које су досадашњим решењима прекорачене. Из ММФ-а поручују да пензијска реформа у Србији нема алтернативу.

Закон о пензијско-инвалидском осигурању, који је повучен из скупштинске процедуре, резултат је вишемесечних тешких преговора са ММФ-ом, али је нађен простор за уштеде и одрживост пензијског система. Ипак, појавили су се захтеви синдиката.

"Ако ММФ прихвати таква решења, никаква препрека није у Јовану Кркобабићу, нити у овој експертској групи. Овде се ради о томе да ли је држава у стању да издржи то што ми желимо", каже потпредседник Владе Јован Кркобабић. 

Просечна пензија је сада 63 одсто просечне плате. Синдикати траже одредбу по којој би се та пензија, ако падне испод 60 одсто, ванредно повећала.

Минимални број година за одлазак у пензију постепено се повећава, укључујући и оне са бенефицираним стажом.

"Код рудара, балерина, пилота ништа нисмо мењали у важећем закону, остало је непромењено - одлазе у пензију са 50 година и најмање 40 година стажа, укључујући и бенефицирани стаж", рекла је Радина Тодић из Радне групе за реформу пензијског система.

Укључујући се видео-линком у трибину о пензијској реформи, стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик оценио је да радници морају дуже да раде или да се повећају издвајања за пензијске доприносе, што за раст производње није подстицајно.

"Дефицит пензијског фонда у Србији један је од највећих које сам икад видео у свету, то је огроман износ новца, скоро 200 милијарди динара", каже Лисоволик.

Због пада запослености, чак и да послодавци редовно плаћају доприносе, држава би морала из своје касе, сваког месеца, да дода 35 одсто новца за исплату пензија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара