Нова шанса преговорима

Нови рок за коначан договор Владе и синдиката о пензијама је четвртак, после додатних консултација Владе са ММФ-ом. Синдикати до петка одложили потписивање петиције за смену Владе. Тражићемо прихватљиво решење за ММФ и синдикате, рекао министар Љајић.

Представници Владе Србије и пет синдикалних организација завршили су још један круг преговора о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Договорено је да синдикати одустану од прикупљања петиције за смену Владе до петка, а које је било најављено за данас.

Представнци Синдиката и Владе одлучили су да дају нову шансу преговорима о пензијама.

Нови рок за коначан договор је четвртак, одлучили су заједно премијер, министар рада и представници пет синдиката. После додатних консултација са ММФ-ом, знаће се у каквом облику ће Закон бити враћен у скупштинску процедуру.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић изјавио је да је Влада изразила начелну спремност да прихвати захтеве синдиката о бенефицираном радном стажу и заштитном механизму за пензије, али да ће коначни исход преговора бити познат у четвртак, након додатних консултација са ММФ-ом.

У Влади Србије кажу да ће наредна два дана преговарати и са синдикатима и са ММФ-ом, како би се нашло најповољније решење. На данашњим разговорима са представницима синдиката учествовали су премијер Мирко Цветковић и министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

"Настављамо разговоре са синдикатима и ММФ-ом како бисмо дошли до сагласности да не угрозимо аранжман са ММФ-ом и да дођемо до текста закона који ће бити прихватљив и за синдикате, рекао је Љајић након преговора.

Синдикални функционери, на челу са лидером Савеза самосталних синдиката Србије Љубисавом Орбовићем, симболично су у Кнез Михаиловој улици у Београду потписали петицију за смену Владе.

Орбовић је рекао да су синдикати дали рок Влади Србије два дана за усаглашавање ставова са ММФ-ом у Београду али и у Вашингтону, око синдикалних захтева за кориговањем измена и допуна Закона о пензијско инвалидском осигурању.

"Уколико ни тада синдикални захтеви не буду прихваћени, потписивање петиције за смену Владе биће организовано у свим градовима у Србији", рекао је Орбовић.

Преговори синдиката и Владе Србије почели су у петак. Синдикати су незадовољни због тога што Влада није прихватила њихов главни захтев да просечна пензија не сме да буде испод 60 одсто просечне плате.

Влада Србије је 22. октобра повукла из скупштинске процедуре измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, уз најаву да ће са он убрзо поново наћи пред посланицима.

(Не)могућ договор Владе и Синдиката

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је да су захтеви синдиката у вези измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању основани и да их она подржава.

"Повлачење Закона из парламента и отварање социјалног дијалога је добар корак и модел по коме се тешке ситуације могу дијалогом превазилазити. Гајим наду да ћемо за 48 сати имати један позитиван договор између синдиката и Владе", рекла је председница Скупштине.

Посланици владајуће већине истакли су да је потребно реформисати пензијски ситем како би он био заснован на реалним могућностима, али су уверени да ће бити постигнут компромис Владе Србије и синдиката.

Шеф посланичке групе ДСС Милош Алигрудић је оценио да су разговори Владе и синдиката осуђени на пропаст и да ће се завршити на штету пензионера. Алигрудић сматра да ће Предлог закона о ПИО бити будући скандал и да је Влада у протеклих годину дана више пута обмањивала пензионере, а ништа није учинила.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да је пре усвајања измена и допуна Закона о пензијско-инвалидском осигурању неопходно да буде уведен ред у пензиони фонд. Јовановић сматра да ни Влада Србије ни синдикати нису у праву када је реч о том Закону и да расправу првенствено треба водити у парламенту, а не са представницима синдиката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво