Скупље грејање у Београду

Од данас грејање у Београду 30 одсто скупље. Поскупљење је последица пораста цена гаса за 50 одсто, саопштено је из Градске управе града Београда.

Градска управа Београда саопштила је да грејање у Београду поскупљује 30 одсто, пошто је за годину дана цена гаса порасла 50 одсто.

Нова цена биће 83,6 динара са ПДВ-ом, по метру квадратном стамбене површине. Тако ће за стан од 60 квадрата децембарски рачун за грејање бити 5.000 динара, што је хиљаду динара више од новембарског.

Да одлука о поскупљењу није донета, "Београдске електране" би, за неколико месеци, увећале, већ, ионако велики минус на свом рачуну, што би за последицу имало угрожавање редовног грејања Београђана, истиче се у саопштењу.

Град Београд је чекао више од годину дана на конкретан потез Владе, који би помогао да се реше односи између Града и "Србијагаса" и који би јасно формулисао начин на који ће се формирати цена гаса и цена услуге даљинског грејања, наводи се у саопштењу.

Уместо очекиваних одлука Владе, "Београдским електранама", из месеца у месец, стизали су све већи рачуни за гас, па је тај енергент за годину дана поскупео 50 одсто, а таква цена гаса приморала је Град Београд да донесе одлуку о повећању цене грејања 30 одсто.

У саопштењу се додаје и да је цена од 77,48 динара по квадратном метру направљена на основу цене гаса од 35 динара, што је мање од 38 динара, колико "Београдске електране" тренутно плаћају тај енергент.

Београд тражи "нулту цену" гаса

Градска управа саопштава да Град Београд очекује од Владе Србије смањење тренутне цене гаса до нивоа такозване нулте цене, односно оне цене која је довољна за покривање свих реалних трошкова које "Србијагас" има.

"Сматрамо да је у садашњем времену некоректно да 'Србијагас' зарађује на гасу који испоручује топланама, јер се на тај начин додатно економски оптерећују сви који користе услугу централног грејања", наводи Градска управа.

Град Београд сматра да таква, "нулта цена", не прелази 35 динара, а уколико цена коју "Србијагас" одреди за кубни метар гаса буде нижа од 35 динара, грејање би у Београду појефтинило сразмерно том смањењу.

У саопштењу се додаје да ће Град Београд обезбедити додатне субвенције за најсиромашније суграђане, захваљујући којима ће њихови рачуни за грејање остати исти какви су били и пре поскупљења.

С друге стране, од "Београдских електрана" очекује се да сви они који користе услуге грејања, а за то не плаћају и тиме угрожавају систем, буду искључени са система даљинског грејања, без обзира на то о којим се институцијама, компанијама или појединцима ради.

У саопштењу се додаје да ће Београд показати толеранцију према здравственим установама и објектима које користе деца предшколског и школског узраста.

Градоначелник Београда Драган Ђилас званично је обавестио "Београдске електране" да квалитет грејања током октобра није био на задовољавајући и да ће њихов рад убудуће бити посебно надзиран, као и да ће, ако се ситуација не поправи, бити предузете мере које ће обезбедити квалитетно грејање, без обзира на временске услове, додаје се у саопштењу Градске управе.

Економисти су сагласни да је ново поскупљење притисак на кућни буџет, али оцењују и да топлане нису у могућности да са постојећим ценама плаћају скупи мазут и гас.

"Питање је шта су чекале власти до сада са таквим поскупљењем, јер алтернатива поскупљењу је била да грејања нема, а гас који се троши у 'Београдским електранама' неко мора да плати. Сад су грађани доведени пред свршен чин и вероватно неће моћи да плаћају повећане рачуне", каже стручњак за енергетику Јелица Путниковић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво