Откуп млека по увозној цени?

Произвођачи млека из Војводине кажу да би откупна цена млека једнака увозној, решила проблем несташице. Домаће млеко се плаћа 23, а млеко из увоза 42 евроцента.

Проблем несташице млека на тржишту Србије могао би бити решен уколико би откупна цена била једнака увозној, оценили су представници Централне асоцијације произвођача млека Војводине.

Производња млека је смањена, али уз адекватну откупну цену било би 15-20 одсто млека више не тржишту, рекли су представници тог удружења, на конференцији за новинаре у Београду.

Председник скупштине Асоцијације Дејан Трајковић навео је да се произвођачима у Србији просечно плаћа 23 динара по литру а да се млеко из увоза плаћа 42 евроцента.

"Од почетка године до 1. октобра, млекарска индустрија и кондитори у Србији увезли су око 1,9 милиона килограма млека у праху у вредности око 4,4 милиона евра, а млекаре су увезле око 10 милиона килограма свежег млека, што је плаћено око 4,3 милиона евра", навео је председник скупштине те асоцијације Дејан Трајковић.

Трајковић је оценио да ће, уколико држава не одреди јасна правила игре, сва давања по литру млека завршити "у дубоком џепу монополиста, односно млекарског картела".

"Неопходно је формирање независне лабораторије за испитивање млека, према чијим ће се резултатима у млекарама вршити обрачун и плаћање млека, као и ступање на снагу уредбе о минималној откупној цени млека", истиче Трајковић.

Потребно је и да прерађивачи, производђачи и надлежно министарство усагласе цену, која мора да буде просечна европска цена млека, односно 0,32 евроцента по литру, док је у Србији тренутно 23 динара по литру.

Председница Асоцијације Сања Бугарски указала је да цена производње једног литра млека екстра класе, према тренутним тржишним ценама, износи 37,85 динара, а само трошкови хране за стоку у тој цени учествују са 13,17 динара.

Представници Асоцијације рекли су да још није донета одлука о начину на који ће бити изражено њихово незадовољство и да ће то бити договорено на састанку Централне асоцијације удружења, најкасније за пет дана.

Централна асоцијација произвођача млека Војводине окупља око 3.500 произвођача млека на територији Војводине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво