Повећање извоза кључ опоравка

Опоравак економске активности се наставља. Раст укупне и прерађивачке индустрије и даље ће значајно доприносити остварењу очекиваног раста БДП-а од 1,5 одсто, оценила НБС. Кључни фактор економског опоравка јесте повећање извоза.

Актуелни макроекономски подаци указују на наставак опоравка економске активности у Србији, који је претежно заснован на опоравку спољне тражње и реалној депресијацији динара из претходног периода, саопштила је Народна банка Србије.

У септембру 2010. године, у односу на исти месец претходне године, индустријска производња је била већа за 2,6 одсто, а укупна овогодишња индустријска производња у односу на исти прошлогодишњи период за 4,4 одсто.

Раст укупне и прерађивачке индустрије и даље ће значајно доприносити остварењу очекиваног раста бруто домаћег производа за ову годину, од 1,5 одсто, оценила је централна банка.

Кључни фактор економског опоравка је повећање извоза - међугодишњи раст робног извоза у 2010. години, израженог у еврима, закључно са септембром износи 21,1 одсто, а само у септембру 27,5 одсто.

Захваљујући опоравку економске активности, нарочито у индустрији, робни увоз изражен у еврима бележи такође међугодишњи раст - у првих девет месеци 8,9 одсто, а само у септембру 23,9 одсто.

Да је опоравак економске активности извор опоравка увозне тражње указује и динамика увоза по компонентама за септембар - најзначајнији је раст увоза енергије, а и даље је релативно висок раст увоза репродукционог материјала и капиталних добара.

У септембру је дошло и до опоравка домаће тражње, што се огледа кроз раст увоза трајних (16,3 одсто) и нетрајних (13 одсто) производа за широку потрошњу.

Ипак, посматрано у првих девет месеци текуће, у односу на исти период претходне године, увоз ове две категорије повећан је за свега 0,2 односно 3,4 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво