Преговори (ни)су пропали!

Опречне информације о преговорима синдиката и Владе Србије о изменама пензијског закона. Савез самосталних синдиката сматра да Влада нема слуха за захтеве радника и најављује прикупљање потписа за смену Владе. Са друге стране, у Влади кажу да преговори још трају и да ће сутра бити настављени.

Преговори Владе Србије и синдиката око измена и допуна Закона о пензијско инвалидском осигурању данас практично нису ни настављени.

После краћих, неформалних разговора, Савез самосталних синдиката Србије саопштио је да "Влада нема слуха за њихове захтеве" и да ће сутра у подне почети прикупљање потписа за смену кабинета Мирка Цветковића.

Међутим, у Влади Србије РТС-у је речено да су изненађени таквом одлуком синдиката, јер преговори још трају и да очекују да ће сутра бити настављени.

Ни председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранка Савић не мисли да су преговори пропали. 

"Уколико би Влада предложила нова решења, синдикати су спремни за наставак преговора", рекла је Савићева.

Сутра коначан одговор ММФ-а 

Потпредседник Владе, задужен за реформу пензијског система, Јован Кркобабић најавио је да ће сутра поново разговарати са мисијом ММФ-а, када очекује и коначан договор о томе шта у закону може да се мења.

"Уколико ММФ прихвати да неки делови тог акта буду кориговани, кориговаћемо их, али, за сада, нема никаквих промена", рекао је вицепремијер агенцији Танјуг.

Поводом најаве синдиката да ће, незадовољни пропалим преговорима, од сутра почети да прикупљају потписе за обарање Владе, Кркобабић је рекао да га то не интересује и да "потписе могу почети да прикупљају одмах".

Синдикати траже да се у измене Закона о ПИО унесе одредба да пензије не могу да падну испод 60 одсто просечне плате.

Они траже и веће бенефиције за рударе и да се од пензионисања по новом закону у идућој години изузме око 6.000 радника који су се већ одлучили за социјални програм.

Влада Србије повукла је 22. октобра из скупштинске процедуре измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурање, а најављено је и да ће се тај документ врло брзо поново наћи пред посланицима у парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво