Економски самит Србије

Напредак Србије у евроинтеграцијама значајна је порука за све оне који су уложили или тек размишљају да инвестирају у Србији, оцењују учесници Десетог српског економског самита. Главне теме скупа промоција регионалне стабилности и придруживање Унији.

Политичка стабилност и наставак структурних реформи кључни су за привлачење страних инвестиција у Србији, поручено је на Економском самиту Србије одржаном у београдском хотелу Хајат.

Заменик премијера Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је Влада Србије посвећена наставку стварања повољних услова за пословање и улагање и изградњи правне државе и владавине права.

Дачић је истакао да је сузбијање организованог финансијског криминала од врхунског значаја за поверење, пре свега, страних инвеститора.

Према његовим речима, наставак борбе против корупције, организованог привредног криминала и прања новца од врхунског је значаја за развој српске привреде и један од приоритета у раду МУП-а.

Потпредседник владе за европске интеграције Божидар Ђелић рекао је да је Србија у првих осам месеци ове године привукла 800 милиона евра страних директних инвестиција, иако није било неких већих приватизационих трансакција.

Ђелић је подсетио да је у прошлој години регистровано 1,8 милијарди евра страних директних инвестиција и да је циљ Владе привлачење нових кроз наставак структурних реформи и либерализацију тржишта.

Он је рекао да ће у 2011. Влада уложити више труда на смањењу стопе незапослености и да ће наставити рад на процесу европских интеграција, укључујући и остварење пуне сарадње са Хашким трибуналом.

Политички директор у Министарству спољних послова Борислав Стефановић рекао је да мир и стабилност у региону још увек нису консолидовани и додао да су без јасних европских перспектива турбуленције могуће и у будућности.

Стефановић је, обраћајући се учесницима Самита, рекао да Србија никад неће признати једнострано проглашену независност Косова и да је спремна да дијалогом реши сва спорна питања.

Србија одговара економским изазовима

Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик истакла је да ће САД остати партнер Србији на европском путу.

Ворликова је рекла да српска економска будућност зависи од наставка реформи, увођења владавине права, решавања питања спорости администрације.

Бивши министар за економске односе са иностранством Милан Париводић сматра да се економска политика до сада водила у добром правцу, али је истакао да постоје бројна питања која треба да се реше и која успоравају економске реформе.

Генерални менаџер "ЕФГ" банкарске групације Ђорђ Прадели оценио је да је Србија успела да савлада кризу због "паметних потеза владе и активног програма који подржава ММФ" и додао да се тај напредак одразио и на путу ка европским интеграцијама.

Директор Немачког института за послове међународне безбедности Фолкер Петерс истакао је да је у Немачкој и ЕУ свима већ јасно да морају да сарађују са Србијом и са другим деловима Балкана, јер знају да ће постати чланице ЕУ у догледно време.

Петерс је навео да се од Србије очекује да усклади спољну политику са политиком ЕУ, али и да се разјасни ситуација са Косовом, Босном и Херцеговином и да се још више побољшају односи са Хрватском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво