Корпа све празнија

Просечна зарада у Србији прошлог месеца била је 34.570 динара. Номинално је 10 одсто већа него прошле године, а реално два процента. Како покрити све трошкове?

Према подацима Завода за статистику просечна зарада у Србији исплаћена прошлог месеца износила је 34.570 динара. У односу на исти период прошле године номинално је већа за 10,2 одсто, а реално за два одсто, док су трошкови живота повећани за 8,6 одсто.

Професорка књижевности Зорица Гајић каже да и поред редовних примања у просвети, која су  мања него пре две године ако би се прерачунало у евре и доходак супруга који 25 година ради као приватник, са пуно напора успева да подмири све трошкове.

Пола њене плате оптерећено је кредитом за реновирање куће који ће отплаћивати скоро до краја радног века. Уз то ове јесени и син је постао студент, а самим тим и трошови су већи.

"Просечној четворочланој породици данас је потребно бар 100.000 динара да живи нормално", каже Зорица Гајић.

Скоро цео један доходак иде на обавезе према држави, каже Владета Гајић, иначе власник галерије, и додаје да су се одрекли годишњих одмора, дружења и излазака. 

Гајићи као прави српски домаћини славе славу, Светог Луку, а то је још један ударац на кућни буџет.

"За тридесетак гостију потребно је око 350 евра", каже Зорица, али напомиње да се и поред личног и финансијског напора радује слави.  

Према статистичким подацима просечна зарада у Србији не подмирује трошкове потрошачке корпе.

"Појам потрошке корпе у нашем миљеу је растегљив, па се она креће по подацима за статистику од 37.000 динара, а по нашим прорачунима она је преко 65.000 динара", рекао је   Слободан Еремић из Националне организације потрошача.

Истраживања показују да се највише новца из кућног буџета издваја за храну и комуналије. Најмање за одећу и културу, а да је за месечно преживљавање једне четворочлане породице потребно минимум 60.000 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво