О пензијама и у понедељак

Други дан преговора представника пет синдиката и Владе Србије о Предлогу измена и допуна Закона о пензијско инвалидском осигурања завршен је без договора. Разговори се настављају у понедељак.

Преговори синдиката и Владе Србије о изменама закона о пензијском и инвалидском осигурању биће настављени у понедељак, пошто коначан договор није постигнут, изјавила је председница Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић.

"Након јучерашњих разговора мислили смо да ће све ићи лако, али данашњим преговорима нисмо задовољни, наставићемо у понедељак", рекла је Савић агенцији Бета.

Према њеним речима, синдикати ће размотрити даље кораке, али се озбиљно размишља о прикупљању потписа за смену Владе Србије.

Лидер Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да су, за разлику од јучерашњих преговора, сви захтеви синдиката враћени на почетак.

Осим неколико година мировања за примену одредбе о повећању стажа за жене, синдикати траже и да рудари без обзира на године живота у пензију одлазе када намире 40 година бенефицираног стажа.

Ивица Цветановић из Конфедерације слободних синдиката очекује да се њихови захтеви реше до понедељка, јер како каже, од њих неће одустати.  

Представници пет синдикалних организација прихватили су јуче понуду Владе да минимална пензија у Србији буде највише до 27 одсто просечне зараде.

Синдикати траже да се у измене Закона о ПИО унесе одредба да пензије не могу да падну испод 60 одсто просечне плате.

Они траже и веће бенефиције за рударе и да се од пензионисања по новом закону у идућој години изузме око 6.000 радника који су се већ одлучили за социјални програм.

Влада Србије прошле недеље повукла је из скупштинске процедуре измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурање, а најављено је и да ће се тај документ врло брзо поново наћи пред посланицима у парламенту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво