Немци штеде из страсти

Просечни Немац ће од 100 евра "на страну" одложити барем 11, показују истраживања поводом Светског дана штедње. Немци су други на листи најбољих штедиша на свету, одмах иза Кинеза.

Светски дан штедње, 31. октобар, измислили су Американци још 1925. године под слоганом "Поштујмо сваки цент". На тај слоган посебно су се позитивно огласили Немци штедњом из страсти и то практикују и дан данас.

Немачке штедише и њихово понашање испитани су и истражени као мало који други и о њима се зна готово све: просечни Немац ће од 100 евра "на страну" одложити барем 11, а најчешће штеди за одмор, куповину стана или куће, за "црне дане" попут оних уколико остане без посла, за старост или пак за школовање деце.

Најновији подаци говоре да Немци тренутно месечно уштеде око 68 евра, а већина овај износ сматра - премалим. Према њиховом мишљењу, идеално би било када би могли месечно да уштеде још три пута толико, пренео је радио Дојче веле.

Ипак, статистички гледано, сваки становник Немачке на штедној књижици има око 59.000 евра. Толико као сада, Немци нису штедели у последњих 15 година, а тиме се управо они налазе на самом врху лествице најбољих штедиша на свету - од њих су тренутно штедљивији само Кинези.

Осим тога, психолози су утврдили да Немци, за разлику од многих других који штеде зато што морају, то чине зато, јер једноставно у томе уживају.

За кога Немци штеде?

Око 22 одсто становника Немачке, како показују истраживања, "радо би више штедело, али им недостаје снаге и дисциплине". На питање где мисле да би могли да потроше мање новца, на првом месту су цигарете, а затим следи аутомобил, односно, штедња на гориву, док готово нико не жели да штеди на храни, као ни на годишњим одморима и путовањима.

Иако су својом страшћу према тој, многим народима страној дисциплини, уштедели прошле године износ од око половине државног буџета, не може се баш рећи да их њихове банке посебно због тога награђују.

Наиме, Немци велики део уштеђеног новца још увек врло радо стављају на штедне књижице, иако камате износе свега два одсто. Стога и не чуди да сваки други уштеђени евро одлази на животна осигурања.

С друге стране, поставља се питање - коме ти исти Немци остављају свој новац, односно, имовину? Иако, статистички гледано, у тренутку напуштања света просечни становник Немачке располаже са имовином вредном око 150.000 евра, следећих 15 година ће тек сваки четврти од њих имати коме да остави своју имовину.

Наиме, због изузетно ниског наталитета, страствено уштеђени новац дисциплинованих Немаца који немају наследнике, наследиће нико други него држава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво