Опрез са картицама

Све је више крађа, превара и фалсификовања платних картица. Уз помоћ скиминг уређаја лопови скидају податке и новац. Најосетљивије су картице са магнетним записом, док су са чипом сигурније.

У Србији се годишње украде или злоупотреби неколико стотина платних картица. Нове технологије и плаћања интернетом, картицама на безготовински начин не значи да сте без главобоља.

Зато су заслужни лопови који вас вребају у превозу, али и приликом плаћња преко Интернета. Посебна посластица криминлаца је скиминг, уређај који се поставља близу банкомата и који вам скида податке, а касније и новац.

"Постоје технологије које су обичне, када вам гледају иза леђа и скидају пин, али и када монтирају уређаје који могу да снимају податке са картице", рекао је Бранислав Поповић, менаџер продаје фирме "Аsseco See".

За сада су најосетљивије картице са магнетним записом док су оне са чипом далеко сигурније. Када плаћате интернетом, наравно, требало би отворити посебну картицу са сумом која је довољна да покрије цену производа. Такође, требало би бити опрезн код телефонских позива, наводно из банке.

"То су такозване спам поруке и људи, не проверавајући да ли се ради о званичним порукама, дају податке. На пример, питају који је ваш пин код, а ви им дате податак који не би требало да дате", каже начелник у МУП-у за високотехнолошки криминал, Микајло Тијанић.

Многи пензионери више воле редове за пензије него да подижу новац електронскинм путем. То је делимично логично јер и неке злоупотребе долазе од самих служебника банака и ту нема спаса док се таква лица не открију.

"Постоје злоупотребе које долази изнутра од лица која су некада радила у банци, која су  добила отказ, али су им остали неки пасворди, па су могли да приђу систему", рекао је Владимир Вучинић, директор фирме "НЕТ++".

Ипак, банке имају добре системе заштите, али и системе откривања тргова кретања новца. Још једна предност наших банака је нешто затворенији приступ од оних инстистуција на западу па је и могућност већих злоупотреба мања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво