Суфицит са земљама ЦЕФТА

У размени са земљама ЦЕФТА споразума Србија остварила суфицит од око милијарди долара, у првих девет месеци. Највише извожене житарице, а увожена електрична енергија, гвожђе и челик.

У првих девет месеци ове године Србија је у размени са земљама ЦЕФТА споразума имала суфицит од 999,2 милиона долара, саопштио је Републички Завод за статистику.

Од јануара до септембра Србија је извезла робу у вредности од 2,03 милијарде долара, док је увезла робу за 1,03 милијарди долара. Покривеност увоза извозом износи 196,9 одсто.

Суфицит је резултат извоза пољопривредних производа, углавном житарица и производа од њих, разних врста пића, као и извоза гвожђа и челика.

Србија је из земаља ЦЕФТА споразума највише увозила електричну енергију, гвожђе и челик, камени угаљ и обојене метале, као и поврће и воће.

У првих девет месеци, укупно је извезено робе у вредности од 6,9 милијарди долара, што је за 15,7 одсто више у односу на исти период претходне године.

Увезено је робе у вредности од 12,06 милијарди долара, што је више за 4,7 одсто у односу на исти период претходне године.

Дефицит износи 5,1 милијарди долара, што је за 7,1 одсто мање у односу на исти период претходне године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво