Тајне јавних набавки

Јачање јавних набавки заједнички је пројекат ЕУ и Србије, који би требало да помогне примени антикорупцијских мера. У јавним набавкама важи неформално правило "не дирај ме, не дирам те", а само прошле године више од милијарду евра завршило је у џеповима појединаца.

Европски стручњаци помоћи ће у изради такозваних корупцијских мапа, којима би се означила најкритичнија места погодна за корупцију у јавним набавкама.

Стручњаци из ЕУ поделиће и савете како се лакше изборити у области у којој, неформално сви признају важи правило "не дирај ме, не дирам те". Само прошле године више од милијарду евра завршило је у џеповима појединаца.

Црна мрља привреде, златна кока појединаца, унапред договорени послови - други су називи за јавне набавке у интерној комуникацији међу предузетницима.

Европска унија је незадовољна због великих злоупотреба у јавним набавкама у Србији, али нуди помоћ за њено спречавање.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер каже да су за спречавање злоупотреба потребни добри закони, институције које ће их разумети и примењивати и оне које ће све то контролисати.

"Када закони буду примењени, моћи ћемо да видимо како све то протиче на терену, да ли се неко жалио, колико су жалбе основане, колико их иде на суд. Дакле, нису потребни само закони већ и њихова примена", истиче Дежер.

Суштина јавних набавки је у томе што су јавне, подсећају стручњаци и упозоравају да у Србији то није случај.

Иако о томе нерадо говоре, познаваоци прилика тврде да се овде институције не држе процедура и правила, нити њих неко надзире. Једно од решења је донети акциони план који би прописао обавезе и казне.

"Када су јавне набавке у питању ништа не треба да зависи од нечије добре воље, већ треба да постоје норме, на основу којих је могуће пратити ситуацију и уочити помаке, што ЕУ од нас и очекује", каже Предраг Јовановић из Управе за јавне набавке.

Од четири милиона евра, на колико се процењује вредност јавних набавки, 18 одсто новца нестане. Да се новац не слије у џепове појединаца, у земљама Европске уније, задужена је Државна ревизорска институција која котролише сваку фазу јавних набавки.

У Данској сви страхују од Државне ревизорске институције. Не зато што имају нешто да сакрију, већ што су у ДРИ детаљни.

"Када они дођу, гледају сваки детаљ. Они чак долазе и у амбасаде да нас проверавају, како и шта радимо", каже амбасадорка Краљевине Данске Мете Кјуел.

Максимална казна за одговорне у области јавних набавки износи 50 хиљада динара, а државни ревизор у Србији тражио је да се тај износ повећа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво