Динар на инфузији

НБС је продајом 60 милиона евра на међубанкарском девизном тржишту успорила убрзани пад динара. Банкари упозоравају да уз раст курса, расте и број оних који касне са плаћањем рата за кредите. Извозници на добитку због пада вредности домаће валуте.

После интервенције од 93 милиона евра, централна банка је на међубанкарском девизном тржишту продала 60 и милиона евра и тиме успорила вишедневни убрзани пад динара. Званични средњи курс ће у понедељак бити три паре виши - 107,45 динара за евро.

Стручњаци упозоравају на међусобни утицај курса и цена, а гувернер Дејан Шошкић најављује да ће разговарати са Владом да би се спречили нови ценовни шокови.

Разлика између продајног и куповног курса евра у банкама је већа него у мењачницама и достиже 6 динара.

"Кад год се дешавају осцилације, банке повећавају разлику да се заштите од преузимања већих курсних ризка. У банкама се може преговарати о томе да ли се може добити повољнији курс", каже Зоран Петровић из "Рајфајзен банке".

Банкари упозоравају да уз раст курса, расте и број оних који касне са плаћањем рата за кредите, а извозници су на добитку због пада домаће валуте.

Мите Ризов, пекар из Врањске Бање, каже да је за извоз пад домаће валуте повољан, али да за домаће тржиште није, па би најбоље било, како каже, постићи стабилност.

Министар економије Млађан Динкић сматра да овакав курс погодује извозницима.

"Извоз је порастао 20 одсто у односу на првих девет месеци. Међутим, ми смо свесни да је потребно имати стабилан курс и подржавам напоре Народне банке Србије да се спрече осцилације курса", рекао је Динкић.

Министар је истакао да курс само одражава стање у привреди, а да уз лошу пољопривредну сезону, картелске позиције неких произвођача и раст тражње, курс подстиче инфлацију.

Економиста Миладин Ковачевић сматра да ће до смиривања и инфлације и курса динара дођи наредне године.

"Биће прилива капитала, макар само на основу продаје "Телекома", имаћемо и смиривање цена пољопривредних производа, а Влада ће буџетским планом бити преоријентисана више на инвестициони колосек", каже Ковачевић.

Гувернер Народне банке Дејан Шошкић је истакао да је главни циљ инфлацију довести у ниске износе да би се избегла ситуација где инфлација храни курс, јер се из тог зачараног круга не излази лако.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво