Кредит за хидроелектрану Зворник

Електропривреда Србије добила од Немачке развојне банке КFW кредит вредан 70 милиона евра за реконструкцију хидроелектране Зворник. Кредит добијен под врло повољним условима, сматра министар Петар Шкундрић.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић и директор Немачке развојне банке КFW за Европу Роланд Силер потписали су у Влади Србије уговор о кредиту за рехабилитацију хидроелектране Зворник, у укупној вредности од 70 милиона евра.

Укупна вредност пројекта, који обухвата рехабилитацију турбина и бране и модернизацију управљачке опреме је 95 милиона евра.

Министар енергетике Петар Шкундрић је рекао да је кредит добијен под врло повољним условима, а Силер је додао да камата још није прецизно дефинисана, али да ће вероватно бити 2,6 или 2,7 одсто годишње.

Шкундрић је истакао да ће рехабилитација омогућити да се капацитет Хидроелектране повећа са 96 на 120,4 мегавата, односно за 25 одсто, а производња електричне енергије са 477 милиона киловат часова на 551 киловат час годишње, додајући да се почетак радова очекује 2012. године.

Марковић је рекао да се ће се тим пројектом век ХЕ "Зворник", која је изграђена 1955. године, продужити за још 30 година.

Тиме ће се заокружити циклус ревитализације и модернизације наших највећих електрана, рекао је он, најављујући да ће идуће среде званично бити пуштена у рад прва ревитализована јединица ХЕ Бајина Башта, која се такође финансира кредитом КFW-а.

Марковић је додао да ће за пар месеци у рад бити пуштена и прва ревитализована јединица ХЕ "Ђердап1" која се финансира из руског дуга, а сви ти пројекти омогућиће повећану производњу струје за више од 200 гигаватсати годишње.

Силер је рекао да је ЕПС најзначајнији партнер КFW-у, чије пројекте већ 10 година финансира са 300 милиона евра, са циљем да се обезбеди стабилна продукција и смањење емисије угљендиоксида за 600 тона годишње.

Представница немачког Mинистартсва за економску сарадњу Ула Микота рекла je да су еколошки чиста производња енергије и подизање енергетске ефикасности значајни за евроинтеграције Србије, додајући да је "Зворник" шести пројекат са ЕПС-ом.

Она је подсетила да је, и јуче потписаним уговором двеју влада о немачкој помоћи Србији у износу од 123 милиона евра, чак 45 милиона предвиђено за област енергетике, односно за побољшање квалитета угља и за постројења за биомасу у Суботици.

Немачки амбасадор Волфрам Мас је истакао да је енергетика кључ за економски развој земље, подсетивши да је Немачка помагала Србији у рехабилитацији трафостаница, а да се сада разговара о изградњи нових.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво