Привреди потребан стабилан динар

Једини лек за стабилност динара је јача привреда и већи извоз, рекао министар економије Млађан Динкић. Привреди је потребан стабилан девизни курс, оценио министар.

Министар економије и регионалног Млађан Динкић изјавио је да је привреди потребан стабилан девизни курс и подржао јучерашњу интервенцију централне банке, која је продала 93 милиона евра на девизном тржишту да би спречила превелике дневне осцилације курса.

"Једини лек за стабилност динара је јача привреда и већи извоз", нагласио је рекао је Динкић у Врању.

Овакав курс погодује извозницима јер је извоз у првих девет месеци порастао 22 одсто у односу на исти период прошле године, навео је министар и додао да је Влада Србије свесна да је привреди потребан стабилан курс динара.

Истичући да је потребно да се граде нове фабрике, постојеће модернизују, улаже у опрему, запошљавају људи и више извози, Динкић је закључио да се у том случају неће осетити притисак тражње за девизама, што је основни разлог пада курса динара.

Млађан Динкић је у фирми "Санч" потписао уговоре о додели бесповратних средстава, у износу од око 600.000 евра, што омогућава отварање 300 нових радних места, а укупна вредност инвестиционог пројекта је око 2,1 милион евра.

Динкић је рекао да се једино отварањем нових фабрика, од Врања до Суботице, може победити криза и интензивира развој.

Говорећи пред радницима фабрике "Санч", у хали за производњу обуће, Динкић је рекао да је обућарска индустрија у Србији у веома тешком положају, али је нагласио да се фабрика "Санч" издваја по томе што више од 60 одсто производње извози, а у изгледу су нова тржишта у Русији и бившим југословенским републикама.

Директор компаније Срђаном Вељковић најавио је да ће број запослених у фабрици ускоро бити повећан на око 500 радника, чиме ће "Санч" постати један од значајнијих произвођача обуће у Србији.

Министар Динкић је обишао компанију "Минекс" и фабрику намештаја "Симпо" у Врању, а касније би требало да потпише уговор у предузећу "Мита" у Врањској Бањи, везан за изградњу и опремање млина за млевење жита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво