Динкић позива инвеститоре

Захваљујући инвестицији "Фијата", у Србији у наредне три године очекује се извоз од око 2,5 милијарди евра, изјавио министар економије Млађан Динкић. Постоји велика потреба за довођењем инвеститора, истиче Динкић.

Потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић каже да ће "Фијатова" инвестиција у Србији за три године омогућити извоз вредан око 2,5 милијарди евра.

Динкић је на Међународном сајму инвестиција Инвестекспо рекао да постоји велика потреба за довођењем инвеститора, посебно оних који са собом доводе и своје кооперанте. Колики је значај доласка "Фијата" показује чињеница да је целокупан извоз Србије у протеклој години био шест милијарди евра.

Од извоза аутомобила, Србија ће у 2013. години само од једне фабрике (Фијат аутомобили Србија) остварити приход од око 1,3 милијарде евра, док ће од извоза компоненти у исто време остварити додатну милијарду евра, рекао је Динкић.

На презентацији програма подршке Владе Србије инвеститорима, на штанду Покрајинског секретаријата за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу, министар је подсетио да је у протеклих десет година у Србију стигло 20,5 милијарди долара страних директних инвестиција.

Од тог износа, осам милијарди долара уложено је у Војводини, јер је та покрајина због свог географског положаја, развијеније инфраструктуре него у остатку републике, кадровских могућности и других предности, атрактивнија за стране улагаче, оценио је Динкић.

"Фијатова" инвестиција од око милијарду евра изузетно је важна, не само зато што ће Србија производити аутомобиле, него и због тога што ће чак 80 одсто компонената за те производе бити израђено у домаћим фабрикама, које ће на тај начин снабдевати и пет процената укупног Фијатовог тржишта у свету.

У протеклој деценији највише инвестиција стигло је из Италије. После Италијана, који су у Србију уложили око две милијарде евра, следе Грчка са 1,7 милијарди евра директних инвестиција, Норвешка са 1,6 милијарди, Немачка с 1,4 милијарде, Аустрија и САД са 1,3 милијарде евра, рекао је Динкић.

Министар је позвао представнике локалних самоуправа у републици да агресивније наступају према инвеститорима, тако што ће им обезбедити инфраструктуру за нове инвестиције, омогућити повољније услове него у другим срединама у чему ће им држава помоћи.

Тренутна ситуација у окружењу иде на руку Србији јер значајни инвеститори желе да изместе поједине своје производне погоне из Румуније, Бугарске, па и из Мађарске и других чланица ЕУ, због неодговарајуће радне снаге и других проблема, закључио је Динкић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара