Памет у главу, новац на село

Пољопривреда је једино решење за кризу у Србији, поручио ресорни министар Саша Драгин, отварајући Националну конференцију "Агробизнис Србије - Перспективе развоја у 2011". Ребалансом буџета треба повећати помоћ пољопривреди, сматра министар.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин рекао је, на отварању Националне конференције Агробизнис Србије - Перспективе развоја у 2011, да пољопривреда није генератор кризе, него њено решење, у овом тренутку вероватно једино за Србију.

Најбољи показатељ да аграрни буџет треба да буде повећан јесте то што се динар уложен у пољопривреду држави враћа као пет, а у случају појединих пољопривредних култура, чак и десет динара, рекао је Драгин.

"Пољопривреда је већ искоришћена развојна шанса Србије, што најбоље доказују резултати које је пољопривредна производња постигла у претходне две године", рекао је министар.

Српски аграр је 2009. године забележио извоз вредан две милијарде долара, са суфицитом од 650 милиона долара.

"Осим војне индустрије, ниједна друга привредна грана не може се похвалити оваквим резултатима", рекао је Драгин, напомињући да је, већ у првој половини ове године, прошлогодишњи извоз премашен за 25 одсто.

Министар истиче да је са ограниченим средствима постигнуто много, али, ипак, недовољно и да због тога, ребалансом буџета, треба да се повећају давања за пољопривреду.

Пре свега, како је прецизирао, треба помоћи узгајивачима говеда, односно, произвођачима млека.

Добро, али може још боље 

Драгин је рекао да се може очекивати да до краја ове године извоз од аграра достигне вредност од три милијарде долара, а суфицит можда буде чак и дуплиран, у односу на прошлу годину.

"Треба да будемо задовољни резултатима наше пољопривреде, али са друге стране не можемо бити задовољни дистрибуцијом зараде", рекао је Драгин, указујући на значај удруживања пољопривредника, како би заједнички могли да утичу на државу и откупљиваче.

Министар је рекао и да би требало интензивирати пољопривредну производњу у Србији, јер је цена хране на светском тржишту све већа. Због тога, треба повећати давања српском сељаку, јер ће то помоћи просперитету државе.

"Памет у главу - новац на село, где знају како да од тога направе још више", закључио је Драгин.

Национална конференција о агробизнису Србије окупила је око 250 учесника, а организатор скупа, који се одржава у Народној банци Србије, јесте Удружење новинара за пољопривреду "Агропрес".

На другој националној конференцији о агробизнису Србије учествују представници министарстава, локалних самоуправа, привредних комора, задружних савеза, удружења произвођача и прерађивача пољопривредних производа, водећих компанија у том сектору, међународних организација, невладиног сектора и дипломатског кора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара