Како уштедети енергију

Кад је реч о трошењу енергената, Србија је, у поређењу са европским земљама, највећи расипник - троши два до три пута више енергената. У току реализација конкретних пројеката рационализације потрошње енергије, наводе у Агенцији за енергетску ефикасност.

Трећина становника на планети још нема електричну енергију. Истовремено, у свету се води кампања за штедњу енергије. У поређењу са европским земљама, Србија је највећи расипник: троши два до три пута више енергената.

 

До краја године држава оснива Фонд за енергетску ефикасност, од кога би директну корист имала домаћинства, која су и највећи потрошачи.

Једно домаћинство лако може постати енергетски ефикасно. Изолација прозора и врата, замена обичних, штедљивим сијалица, кување хране у поклопљеном посуђу, куповина штедљивијих електричних уређаја - када се све сабере, корист је велика.

"Сектор који највише троши је домаћинство. Ако имамо рачуне да преко половине енергије у овој земљи трошимо у домаћинству, онда имамо могућности да уштедимо бар 40 одсто паметним коришћењем те енергије, онда можете замислити о какквим се количинама ради", каже Миодраг Месаревић Светски савет за енергију.

Произвођачи опреме и изолационих материјала биће ослобођени царине, а Фонд за енергетску ефикасност који држава оснива предвиђа и субвенције за термоизолацију старих зграда.

"За четири до шест година та инвестиција ће се вратити. То је инвестиција на средњи рок која се изузетно брзо враћа и то у овим условима када је енергија још увек јефтина у Србији. Можете замислити шта ће се дешавати у будућности, енергија ће бити све скупља и скупља, тешко да ће икада бити јефтинија", каже Јован Шаренац директор "Хенкел Србија".

Уштеда за кућни и државни буџет

У Агенцији за енергетску ефикасност кажу да већ има и конкретних послова. Ниш такве субвенције већ даје школским установама, болницама и домаћинствима.

У престоници је започет пројекат "Кровови Београда" - постављају се соларне плоче на стамбене зграде.

"Поједини градови и општине имају могућности да, било из неких фондова, било на бази својих општинских и градских одлука, помогну грађанима у субвенционисању куповине топлотних пумпи, соларних топлотних колектора и замену прозора", каже Бојан Ковачевић из Агенције за енергетску ефикасност.

Попут земаља Европске уније и у нашој земљи однедавно се дотира увоз возила на хибридни погон, са 100 хиљада динара бесповратне помоћи.

Истраживања Централно европског форума за развој показују да рационална потрошња енергије финансијску корист доноси кућном, али и буџету државе.

"Сви морамо да схватимо да енергију треба да користимо онолико колико нам треба, а не да је расипамо. Оно што будемо уштедели, може да се извезе, а сви као друштво можемо имати више користи", каже Јованка Арсић-Каришић из Централно-европског форума.

Без енергије нема живота, па Светски савет за енергију наступа под мотом да она мора бити доступна свим народима.

Потрошња енергије у свету расте и до три одсто годишње, па стручњаци упозоравају да су улагања у енергетску ефикасност неопходна, како би се енергенти што више штедели.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво