Договор о пензијама, па ревизија

Измене закона о пензијама у Скупштини пре краја текуће ревизије кредитног аранжмана, договoрили се ММФ и Влада Србије. ММФ има разумевања за потребе Министарства рада да се обезбеди редовност социјалних давања, поручио Алберт Јегер, после разговора са министром Љајићем.

Представници Владе Србије и Међународног монетарног фонда договорили су да Влада усвоји измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању и упути га у Скупштину пре краја текуће ревизије кредитног аранжмана, саопштила је Влада.

О истој теми представници Фонда, предвођени Албертом Јегером, разговарали су и са потпредседником Владе Јованом Кркобабићем.

Том приликом постигнута је пуна сагласност око раније већ утврђеног пројекта реформе система пензијског и инвалидског осигурања.

На састанку је закључено да нема никаквих разлика око тумачења понуђењих решења у Закону о пензијском и инвелидском осигурању.

Током разговора о шестој ревизији кредитног стенд-бај аранжмана, вредног три милијарде евра, биће усаглашен и оквир буџета за 2011. годину, закључено је на састанку са премијером Мирком Цветковићем и министарком финансија Дианом Драгутиновић.

На састанку су анализирана и актуелна привредна кретања и процене до краја године у функцији ребаланса буџета за 2010. годину, наводи се у саопштењу Владе.

Разговори Владе и представника Фонда почели су у Народној банци Србије, а, осим Јегера, у делегацији ММФ-а је и стални представник ММФ-а у Србији Богдан Лисоволик.

У извештају о претходној ревизији, који је објављен 14. октобра, ММФ је оценио да се економски опоравак Србије наставља, али је и упозорио на повећање ризика за раст инфлације.

Како је наведено у том документу, Србија бележи солидан привредни раст у поређењу са земљама окружења, али у Фонду нису оптимисти у вези са растом запослености и очекују нова отпуштања радника.

Планирано је да важећи аранжман траје до априла 2011. године. Процес праћења ће се наставити све док се дуг не отплати. Контролна функција ММФ-а остаће, без обзира на то да ли ће се аранжман наставити после 2011. године или неће.

На основу аранжмана са ММФ-ом, који је потписан прошлог маја, Србији је одобрен зајам од две милијарде 870 милиона евра за јачање девизних резерви. До сада је искоришћено око 1,45 милијарди евра, за јачање девизних резерви.

Влада Србије, у петак, повукла је из скупштинске процедуре предлог измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању, чије је усвајање раније договорено са ММФ-ом.

Представници ММФ-а боравиће у Београду до 2. новембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво