Шта са пензијама?

После Владиног повлачења Закона о пензијама поставља се питање повећања пензија у 2011. години. Потпредседник Владе Јован Кркобабић сматра да је тиме доведено у питање најављено повећање, док синдикални лидер Љубисав Орбовић оцењује да пензије не могу да падну испод границе која буде договорена.

После Владине одлуке о повлачењу измена Закона о пензијама, отворена су многа питања. Потпредседник Владе Јован Кркобабић тврди да је доведено у питање најављено повећање пензија у следећој години, а синдикални лидер Љубисав Орбовић каже да та одредба није спорна.

Основни захтев Синдиката јесте да просечна и најнижа пензија не могу да падну испод границе о којој се буду договорили. У овај законски предлог, за око 15 дана, требало би да уђу нове одредбе. Дан пре његовог повлачења из Скупштине, у четвртак, представници Синдиката разговарали су са делегацијом ММФ-а.

"Они су по нашем утиску били блажи, спремни да се у одређеном моменту попусти, нормално ми о томе нисмо са њима разговарали, ми договарамо са Владом и они су нам и рекли даље све разговоре и договоре и усаглашавања ће те водити са вашом Владом", каже Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије.

Синдикати, поред осталог, траже законску одредбу која би утврдила да просечна пензија не може да падне испод 60 одсто плате, а минимална пензија испод четвртине просечне зараде.

Из Владе за сада стиже само незванична најава да би доња граница за просечну пензију могла да буде 55 одсто зараде.

"Преговори су, и логично да и једна и друга страна треба да попусте око нечега, значи постоји нека граница испод које се не може. Али да оставимо то. Чему би онда били преговори ако ми сада одредимо која је то најнижа граница", наводи Орбовић.

Док синдикати у Европи највише протестују због померања старосне границе за одлазак у пензију, код нас, она остаје: 60 година за жене и 65 за мушкарце. Међутим, највећа промена биће повећање пуног радног стажа за жене: са 35 на 38 година, уз годишње померање за по четири месеца.

"Свугде се врши реформа пензионог осигурања и свугде далеко, далеко драстичније него што смо ми урадили, чак иду и на смањење пензија а не на повећање, потпуно обрнуто него што смо ми урадили. Ми имамо данас најблажи систем који је уопште реформисан у овом делу европе", каже Јован Кркобабић, потпредседник Владе Србије.

Измене пензијског закона требало би поступно да се уводе, до 2023. године.

У следеће две године пензије би расле као и плате у јавном сектору, а касније би зависиле од кретања потрошачких цена. На крају реформе, у пензију се не би одлазило пре 58. године, и они са бенефицираним стажом радили би дуже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво