Нови разговори сa ММФ-ом

Србија и ММФ сутра почињу званичне преговоре, у оквиру шесте ревизије стендбај аранжмана. Главне теме разговора ребаланс буџета и фискални оквир за 2011. годину. Отворена питања тичу се буџетских прихода и расхода, и учешћа дефицита у БДП-у, каже вицегувернер НБС Бојан Марковић.

Представници Владе Србије и Међународног монетарног фонда, коју предводи Алберт Јегер, сутра почињу званичне разговоре у оквиру шесте ревизије кредитиног стендбај аранжмана, вредног око три милијарде евра.

Главне теме разговора биће ребаланс буџета Србије за 2010. годину, фискални оквир за 2011. годину и нова макроекономска кретања.

Вицегувернер НБС Бојан Марковић каже да се очекује да ће обе стране бити спремне да "дођу до одговора". Отворена питања, према Милановићу, тичу се буџетских прихода и расхода, и договореног у погледу учешћа дефицита у бруто домаћем производу.

"Инфлација ће бити једна од ствари о којима ћемо разговарати. Ми знамо због чега се ово дешава са инфлацијом, имали смо лошу пољопривредну сезону, са следећом очекујемо да ће она падати. Ми ћемо учинити све да у средњем року инфлација остане у планираним оквирима", наводи Марковић.

Планирано је да важећи аранжман траје до априла 2011. Процес праћења ће се наставити све док се дуг не отплати. Контролна функција ММФ-а ће остати без обзира да ли ће се аранжман наставити након 2011. године или не.

Пола зајма искоришћено

На основу аранжмана са ММФ-ом, који је потписан прошлог маја, Србији је одобрен зајам од две милијарде 870 милиона евра за јачање девизних резерви. До сада је искоришћено око 1,45 милијарди евра, за јачање девизних резерви.

Влада Србије у петак је повукла из скупштинске процедуре предлог измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању, чије је усвајање раније договорено са ММФ-ом.

Представници ММФ-а боравиће у Београду до 2. новембра. Званични разговори почеће пленарним састанком у Народној банци Србије на којем ће, поред гувернера Дејана Шошкића, учествовати потпредседници Владе Млађан Динкић и Јован  Кркобабић, министарка финансија Диана Драгутиновић и председник Савета гувернера НБС Бошко Живковић.

Најављено је да ће представници ММФ-а разговарати и са министром рада и социјалне политике Расимом Љајићем у Палати Србије. Премијер Мирко Цветковић и министарка финансија Диана Драгутиновић са мисијом ММФ-а састаће се после подне у Влади Србије.

Привредни опоравак и раст инфлације

У извештају о претходној ревизији, који је објављен 14. октобра, ММФ је оценио да се економски опоравак Србије наставља, али је и упозорио на повећање ризика за раст инфлације.

Како је наведено у том документу, Србија бележи солидан привредни раст у поређењу са земљама окружења, међутим, раст бруто домаћег производа ове године неће премашити 1,5 одсто, уз оцену да је такав раст недовољан да донесе повећање запослености.

Та међународна финансијска институција раст БДП Србије у 2011. години прогнозира на три одсто, а повратак на стопе раста бележене пре кризе очекује на средњи рок.

У ММФ-у нису оптимисти у вези запослености и на кратак рок очекују нова отпуштања радника. ММФ је међу веће ризике на кратак рок уврстио могућност нове глобалне рецесије, која би укочила српски извоз и смањила перспективе за улагања, као и нови скок цена хране.

У извештају о петој ревизији ММФ је оценио да је Србија испунила све критеријуме утврђене програмом за крај јуна и до сада бележи умерен економски раст.

Одбор директора ММФ-а је крајем септембра позитивно оценио спровођење договореног економског програма Србије у оквиру стендбај аранжмана, чиме је успешно окончано његово пето разматрање.

Позитивна оцена ММФ-а омогућила је Србији да повуче 366,5 милиона евра за јачање девизних резерви. Народна банка Србије је од ММФ-а крајем септембра повукла 53,5 милиона евра или 15 одсто пете рате. Кредитни аранжман Србије и ММФ-а у вредности око три милијарде евра уговорен је средином маја 2009. године и завршава се у априлу 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво