ММФ пред великом реформом

Постигнут "историјски договор" о реформи ММФ-а. Земље у развоју добијају већа овлашћења. Кина постаје трећа земља по утицају на Фонд. Превиђен и већи надзор економске политике земаља чланица. Предлог на дневном реду ММФ-а у новембру.

Земље групе 20 најразвијенијих и земаља у развоју постигле су на скупу у Јужној Кореји договор о најзначајнијој реформи икада усвојеној о управљању Међународним монетарним фондом, чији је циљ да привреде у развоју добију већа овлашћења у тој међународној финансијској институцији.

"Реч је о најзначајнијој реформи која је икада усвојена када је реч о управљању ММФ-ом", изјавио је генерални директор те институције Доминик Строс-Кан додајући да је реч о "историјском договору".

Како јављају агенције, реформом је предвиђено повећање капитала институције, док ће земље чије су привреде у развоју добити места у Административном савету. Најављена су и повећана овлашћења када је реч о надзору економских политика земаља чланица.

Пројекат је још у фази "предлога који ће бити поднет на разматрање административном савету ММФ-а на састанку у новембру", рекао је Строс-Кан.

Дугоочекиваном реформом ММФ-а, десет најважнијих акционара те институције биће САД, Јапан, Немачка, Француска, Велика Британија, Италија, као и Бразил, Русија, Индија и Кина.

Осим тога, европске земље одрекле би се два места у Управном одбору који има 24 члана, у корист земаља чије су привреде у развоју као што је Кина, која би требало да постане трећа по утицају земља у ММФ-у.

Седиште ММФ-а је у Вашингтону, а институција окупља 187 земаља.

Међународни монетарни фонд је основан 1944. са циљем да гарантује стабилност међународног монетарног система, чије је распадање током Велике финансијске кризе 1929-30. имало катастрофалне последице по светску економију.

Реформе, о којима се годинама преговарало, ступиће на снагу 2011. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво