До краја године нове бесплатне акције

Директор Агенције за приватизацију Владислав Цветковић рекао да ће грађанима до краја године бити подељене бесплатне акције Акцонарског фонда и аеродрома "Никола Тесла". Агенција припрема процедуру око поделе акција, а коначну одлуку о њиховој подели донеће Влада.

Бесплатне акције Акцонарског фонда и београдског аеродрома "Никола Тесла" биће подељене грађанима Србије до краја године, рекао је директор Агенције за приватизацију Владислав Цветковић.

"Припреме за поделу тих акција су у току и 4,8 милиона грађана, који нису остварили право на акције кроз приватизацију, имаће могућност да добију акције Акционарског фонда и аеродрома, као што су добили акције и Нафтне индустрије Србије", рекао је Цветковић.

Цветковић је истакао да процедуру око поделе акција припрема Агенција за приватизацију, а Влада Србије ће донети коначну одлуку о томе, када ће се знати колико ће акција свако добити, односно колика ће бити њихова вредност.

У припреми је и подела акција Телекома, а структура и број акција које ће бити подељене грађанима знаће се до краја године, навео је Цветковић и додао је да ће се сама подела обавити наредне године.

Цветковић је рекао да ће процедура поделе бесплатних акција бити идентична као и у случају акција НИС-а.

Измењени Закон о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације, обезбеђује да грађани, поред акција НИС-а, добију бесплатне акције Телекома, ЕПС и аеродрома "Никола Тесла", као и обједињену акцију Акционарског фонда који је настао спајањем портфеља Акцијског фонда и Приватизационог регистра.

У Акционарски фонд биће пребачено и 15 одсто акција јавних комуналних предузећа када почне њихова приватизација.

Директор Агенције за приватизацију рекао је да је на оглас за избор привремених заступника капитала у приватизованим фирмама где је раскинут купопродајни уговор стигло 1.260 пријава.

Према његовим речима, конкурс је затворен, да се сада пријаве прегледају, као и да ће се до краја године формирати база стручних људи који ће се ангажовати по потреби, када се деси раскид уговора о приватизацији.

Привремени заступник капитала именоваће се у предузећу након раскида уговора о приватизацији и његов задатак је да управља капиталом фирме, до момента нове продаје, расписивања тендера или аукције или продаје на тржишту капитала.

Од почетка приватизације раскинути су уговори за око петину, од око 2.500 продатих фирми, па је због тога исказана потреба за заступницима капитала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво