(Не)приступачни фондови ЕУ

Кроз пројекте ЕУ за последњих десет година Србија добила 800 милиона евра, а највећи део тог новца отишао је у Војводину. Неке општине немају пројекте који би конкурисали за новац из европских фондова, док друге немају ни новац неопходан за учешће у програму.

Од 800 милиона евра, колико је за последњих десет година кроз пројекте Европске уније ушло у Србију, 80 одсто тог новца завршило је у Војводини. Следи Београд, а тек по која општина на југу Србије успела је да се домогне неког евра.

Нису све локалне самоуправе спремне да савладају компликовану процедуру. Мада, мало се зна да општине које немају новца, до европске касе не могу ни да дођу.

Пет година откако су прве паре стигле из претприступних фондова Европске уније, у Србији још постоје општине које немају рачунар. Препрека је и што 30 страна пројектног формулара може да попуни само службеник који одлично говори енглески.

"Највећи проблем богатићке општине јесте недостатак кадрова и недостатак едукације како би људи у локалној самоуправи знали како се израђују програми којима може да се конкурише за средстава ЕУ, објашњава председник Општине Богатић Слободан Савић.

Потпуна супротност је Ваљево које покреће акцију "Дан отворених врата" за све који би да се обавесте који су фондови Србији на располагању и како се пишу пројекти.

Тијана Тодоровић, начелница Одељења за локални развој општине Ваљево, истакла је да је тај град у претходних неколико месеци поднео предлоге за 14 пројеката и у припреми има 6. Према речима Тодоровићеве неопходно је бити стално информисан онлајн.

"Тајна Ваљева лежи у обученој радној снази, потом у капацитетима које користимо споља и изнутра, партнерима у цивилном сектору и консултантским кућама код нас и у иностранству", рекла је Тодоровићева.

Није све у писању, понешто је и у новцу, кажу у Сталној конференцији градова и општина.

Случај Вршца, у којем су четири одобрена пројекта од по милион евра за улагање у инфраструктуру под знаком питања, разоткрива већи проблем. Тај град, као и многи други нема новца за обавезно учешће које је услов за добијање средстава Европске уније.

Ирина Славковић из Сталне конференције градова и општина наводи да су имали случајеве где су општине узимале кредите, па су због кашњења отплате плаћале камате и казне.

Према речима Славковићеве, део општина одустао је од донација, јер у 2010. години и 2011. години у свом буџету нису могле да пронађу 10 одсто за кофинансирање.

У Канцеларији за европске интеграције кажу да, пред зиму, сиромашне локалне самоуправе радије одвоје новац за мазут него за учешћа.

Огњен Мирић из те канцеларије објашњава да се решења за подршку општинама за обезбеђивање средстава траже уколико општина није сама у могућности да обезбеди средства.

Мирић наводи да постоје одређене најаве да ће управо таква подршка бити обезбеђена у Војводини од стране Владе Војводине, док Канцеларија, у сарадњи са Министарством финансија покушава да нађе решење за општине које се граниче са Румунијом и Бугарском.

Србији је годишње на располагању 180 милиона евра из претприступних фондова Европске уније. Чим добијемо статус кандидата за чланство, износ ће бити много већи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво